Kuva: A shoal of Crescent-tail Bigeye (Priacanthus hamrur) in various colour phases. Steve's Bommie, Ribbon Reefs, Great Barrier Reef

Pelastavatko kiinalaispankit Ison valliriutan?

Kaksi finanssialan vahtikoirajärjestöä ilmoitti kahdeksalle kiinalaispankille viime viikolla, että niiden lainoittamat hiilivoimahankkeet Australiassa saattavat rikkoa Kiinan vihreän sijoittamisen sääntöjä.

Teksti: Esa Salminen

Market Forces ja Bank Track -nimiset järjestöt yrittävät näin vedota Kiinan omaan lainsäädäntöön, jotta Australian Isoa valliriuttaa suojeltaisiin uhkaavalta tuholta. Asiasta kirjoittaa Rey Edward Yhdysvaltain Maan ystävistä China Dialogue -sivustolla.Toisin kuin vaikka Yhdysvallat ja Australia, Kiina on ottanut ympäristövaikutukset mukaan pankkien säätelyssä. Kiinalla on Edwardin mukaan innovatiivinen vihreän sijoittamisen direktiivi, joka velvoittaa pankit jäädyttämään tai jopa lopettamaan hankkeiden rahoitus, jos niiden vaikutukset ympäristöön ovat merkittävän haitalliset.Ison valliriutan kannalta kasvava hiilivoima Australiassa on ongelmallista monesta syystä, Edward kirjoittaa. Herkän koralliriutan seutu muuttuisi kansainväliseksi laivojen moottoritieksi, mikä toisi mukanaan saasteita, rantojen teollistumista ja ilmastonmuutosta.Mutta Kiinan ”vihreä lainadirektiivi” on vain niin voimakas kuin on sen valvonta. Ikävä kyllä ei yllätä, että toistaiseksi kiinalaispankit saati niitä valvova eli eivät ole vastanneet järjestöjen valitukseen.