Pallon rajat tulivat eilen vastaan

Maapallon tänä vuonna tuottamat ja uudistamat luonnonvarat tuli käytettyä 27. syyskuuta. Loppuvuosi mennään tulevien vuosien sukupolvien piikkiin.

Teksti: Esa Salminen

Vuonna 1986 ihmiskunta käytti ensimmäistä kertaa enemmän luonnonvaroja kuin maapallo pystyi samana vuonna tuottamaan. Sen jälkeen kulutus on kiihtynyt, ja se päivä jolloin kuluvan vuoden resurssit on käytetty on hiipinyt yhä aikaisemmaksi, kertoo Global Footprint Network.
Earth Overshoot Day on tämän surullisen kulutuspäivän nimi, ja se oli eilen.
Global Footprint Network arvioi päivän vuosittain laskemalla tuotetut ja kulutetut luonnonvarat, kuten kalat ja puut, ja ihmiskunnan tuottamat jätteet ja päästöt, kuten hiilidioksidin.
Tänä vuonna kulutus ylitti tuotot laskelmassa pari viikkoa myöhemmin kuin viime vuonna. Se ei ikävä kyllä johdu siitä, että luonnonvarojen kulutus olisi vähentynyt ja muuttunut kestävämmäksi, vaan Global Footprint Networkin tarkennetuista laskentaperusteista. Eri vuosien päivämäärät eivät ole siis vertailukelpoisia.
Lisätietoa saa vaikkapa viimevuotisesta Sky Newsin televisiouutisesta, jossa Global Footprint Networkin jäsenen New Economics Foundationin Andrew Simms — joka laskentamenetelmän on kehittänyt — kertoo mistä on kyse.