Painavaa asiaa -tapahtuma tuo yhteen järjestöt ja uudet kansanedustajat

Ennakkoäänestys käynnistyi eilen, ja järjestöt valmistautuvat kovaa kyytiä luomaan yhteyksiä uuteen eduskuntaan heti vaalien jälkeen.

Teksti: Maija Seppälä

Kesän kynnyksellä osallistujat eri järjestöistä tapaavat yhdessä vasta valittuja kansanedustajia Painavaa asiaa -massaglobbauksessa 27. toukokuuta ja keskustelevat heidän kanssaan globaaleista kysymyksistä.
Painavaa asiaa -tapahtuman tavoitteena on saada kansanedustajat huomioimaan kehitysmaiden ihmiset äänestysnappia painaessaan. Lähes jokainen eduskunnassa tehty päätös vaikuttaa myös kehitysmaihin. Kehitysmaat tulisi huomioida kaikilla politiikan aloilla, eikä vain esimerkiksi kehitysyhteistyöpäätöksissä: suomalaisyritysten on toimittava vastuullisesti maailmalla, ilmastonmuutokseen on puututtava, eikä apua saa leikata silloin, kun kehitysmaat sitä kipeimmin tarvitsevat
Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran toukokuussa 2007, jolloin yhden päivän aikana tavattiin yli puolet kansanedustajista. Työ ei loppunut siihen: järjestöjen edustajat ovat vierailleet eduskunnassa useaan otteeseen, ja Kepan globbariverkosto on seurannut edustajien työtä systemaattisesti koko vaalikauden ajan. Seuranta löytyy globbareiden nettisivulta.
Tällä kertaa tapahtuman teemana on Painavaa asiaa. Jokainen voi vaikuttaa maailmaan omalla painollaan ja saada aikaan muutoksia. Jokaisen ihmisen mukanaolo on tärkeää, ja kun meitä on monta, muodostamme painavan joukon, jolla on painavaa asiaa. Kansanedustajien sanoja ja tekoja punnitaan: kuinka paljon vaalien alla annetut lupaukset painavat todellisuudessa?
Järjestöille Painavaa asiaa -tapahtuma on oiva tilaisuus tuoda paikalliset toimijat ”kevätretkelle” Helsinkiin. Kepa korvaa osallistujille matka- ja majoituskuluja. Painavan asian lisäksi tarjolla on musiikkia ja muuta ohjelmaa. Mikäli intoa riittää, viikonloppua voi jatkaa Maailma kylässä -festivaalilla 28.-29.5. Tapahtumaan valmistaudutaan kevään aikana ympäri Suomea järjestettävissä koulutuksissa, joiden kalenteri on globbareiden sivuilla.
Päättäjien kanssa keskustellaan melko vapaamuotoisesti pienissä vaalipiirikohtaisissa ryhmissä. Järjestöt voivat miettiä jonkin omasta teemasta nousevan esimerkin johdonmukaisuudesta, jonka haluavat viestiä kansanedustajille. Halutessaan ohjelmalavalle voi ehdottaa järjestön tuottamaa musiikkia, teatteria tai tietoiskuja.
Tähän mennessä mukaan on lähdössä toistakymmentä järjestöjä – liity joukkoon! Jo nyt uskaltaa sanoa, että tulossa on todellakin kevään suurin ja innostavin vaikuttamistapahtuma! Tehdään yhdessä asioista painavia, ja laitetaan liikettä päättäjiin.
Lisätietoa tapahtumasta Painavaa asiaa -verkkosivuilta.