Ilmastoneuvotteluja jarruttavia valtioita esittävät kampanjoitsijat hautasivat päänsä hiekkaan kuin strutsit Durbanin North Beachilla. Viesti päättäjille: silmät auki Kuva: Ilmastoneuvotteluja jarruttavia valtioita esittävät kampanjoitsijat hautasivat päänsä hiekkaan kuin strutsit Durbanin North Beachilla. Viesti päättäjille: silmät auki

Päät pois hiekasta, päättäjät!

Yhdysvaltojen ja muiden suurten pelurien on aika kaivaa päänsä pois hiekasta ja tarttua toimeen uuden ilmastosopimuksen aikaansaamiseksi, ympäristöaktivistit vaativat tänään Durbanissa.

Teksti: Sanna Autere Kuva: Sanna Autere

Rantahiekkaan kaivautuneet kampanjoitsijat muistuttivat tempauksellaan ilmastokokoukseen osallistuvia päättäjiä, että on korkea aika tarttua toimeen ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.
”Yhdysvaltojen tulee maailman suurimpana taloutena näyttää esimerkkiä, ja lopettaa neuvottelujen jarruttaminen”, totesi Glen Blesa ympäristöjärjestö Sierra Clubista.
Eri valtioiden lippuja paidanselkämyksessään kantavat kampanjoitsijat hautasivat päänsä hiekkaan Durbanin North Beachilla. Blesa edusti tempauksessa Yhdysvaltoja. Sen lisäksi ilmastohäirikköjen eturiviin pääsivät myös Kanada, Maailmanpankki ja öljy-yhtiö Shell.
Taustalla tuuliturbiineja ja aurinkopaneelia kannattelevat hahmot edustivat uusiutuvia energiamuotoja.
”Päättäjien on tunnustettava ilmastonmuutoksen vakavuus ja tartuttava toimeen. Meillä ei ole aikaa odottaa uutta ilmastosopimusta vuoteen 2020 asti”, aktivistit totesivat.
Tempauksen järjestänyt Sierra Club on Yhdysvaltojen vanhin ja suurin ruohonjuuritason ympäristöjärjestö, joka kampanjoi muun muassa tiukempien päästövähennysten ja uusiutuvien energiamuotojen käyttöönoton puolesta.

YK:n ilmastosopimuksen 17. osapuolikokous (COP17) järjestetään Etelä-Afrikan Durbanissa 28.11.–9.12.2011. Lisätietoa Kepan Durban-sivulla.