2018-03-lobbaus
Kepan asiantuntija Katja Hintikainen jututtaa perussuomalaisten Mika Niikkoa eduskunnassa Agenda 2030 -synttärikahveilla. Kuva: Kepan asiantuntija Katja Hintikainen jututtaa perussuomalaisten Mika Niikkoa eduskunnassa Agenda 2030 -synttärikahveilla.

”Otetaanko vielä yhteiskuva someen?”

Ryhtiliike lobbauksen avoimuuden puolesta näkyy lobbarin elämässä. Kun puheet on puhuttu ja kahvit juotu, kiirehtii joku nappaamaan lobbareista ja lobattavista yhteiskuvan somessa jaettavaksi. Hymyä!

Teksti: Tuuli Hietaniemi, Lyydia Kilpi Kuva: Anna-Stiina Lundqvist/Kepa

Avoimuus on Kepalle sydämen asia. Siksi olemme julkaisseet päättäjätapaamisemme verkossa vuoden alusta lähtien. Olemme sen jälkeen tavanneet kansanedustajia neljästä eri puolueesta, kaikkiaan lähes viisi prosenttia koko eduskunnasta. 

Pääosin olemme keskustelleet  hallitusohjelmaviesteistämme. Olemme käyneet läpi konkreettisia ratkaisuja, joiden avulla hallitus voi rakentaa Agenda 2030 -ohjelmaa ja Pariisin ilmastosopimusta noudattavan ohjelman.

Olemme ilolla panneet merkille, että kansanedustajat ovat innolla mukana lisäämässä vaikuttamistyön läpinäkyvyyttä. Eduskunnan ja Pikkuparlamentin kahvilat ovat tapaamispaikoista suosituimpia – tiedot lobbarin käynnistä jäävät näin varmasti kirjoihin ja kansiin.

***

Poliitikon täytyy hallita valtavan laajoja kokonaisuuksia sotesta Suomen kehityspolitiikkaan. Päättäjät janoavat asiantuntijatietoa ja eri näkemyksiä. Parhaimmillaan lobbaus tekee päätöksistä parempia. Sillä on kuitenkin väliä, kuka lobbaa ketä ja miten.

Kepan verkkotoimitus uutisoi hiljattain, että Suomen pisteet kansainvälisessä korruptiovertailussa tippuivat. Taustalla oli julkisten ja yksityisten etujen välisen rajan hämärtyminen. Lobbauksen avoimuus auttaa osaltaan varmistamaan, että tiedämme, kuka päätöksentekoon vaikuttaa.

Meidän tavoitteemme on, että kaikkien puolueiden ohjelmissa huomioidaan Suomen globaali vastuu ja esitetään konkreettisia keinoja köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämiseksi sekä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Tätä viestiä viemme avoimesti ja ylpeinä päättäjille.