Onko kännykkäsi veretön?

Tänään tulee YLEn TV1:ltä Frank Poulsenin Verikännykät-dokumentti, joka käsittelee Nokian metallihankintoja ja Kongon sisällissotaa.

Teksti: Jukka Aronen

Kolme viikkoa sitten pidettyyn elokuvan ennakkonäytökseen oli kutsuttu keskustelemaan ohjaaja Poulsenin lisäksi Nokian Mika Kiiskinen ja Finnwatchin Päivi Pöyhönen.

YLEn ja Tarinatalon pyörittämä Uusi Musta -blogi teki mielenkiintoisen jutun kolmikon keskustelun pohjalta. Sivustolla on myös täysimittainen videotaltiointi.

Pohdintaa pyöritellään sen ympärillä, pitäisikö Kongoa boikotoida, jotta sodan osapuolet eivät saisi tuloja harvinaisista metalleista ja sitä kautta maan sisäinen konflikti loppuisi? Voivatko kaivostoiminnassa mukana olevat ihmiset palata maanviljelijöiksi? Voivatko kongolaiset purkaa vanhoja ulkomaisten firmojen kanssa tekemiään sopimuksia, jotka ovat osoittautuneet epäoikeudenmukaisiksi?

Jos kiinnostuit, lisää tietoa saa Eettisesti epäkunnossa -kampanjalta Facebookista.

Aihetta käsittelee myös paneelikeskustelu Helsingin Hankenilla huomenna 9.12. klo 9-12. Aiheena on elektroniikkateollisuuden ihmisoikeus- ja ympäristörikokset, ja mukana paneelissa ovat muun muassa Pekka Haavisto ja Nokian ympäristöjohtaja Helena Castrén.

Verikännykät esitetään TV1:ssä klo 22 lähtien. Ks. ohjelmaopas.

Elokuvalla on myös oma nettisivustonsa bloodinthemobile.org.