Observer: Britit hamuavat Somalian öljyapajille

Britannia järjesti viime viikolla suuren Somalia-kokouksen, jossa ei ehkä tullut läpimurtoja, mutta lehdissä keskusteluja on kiitelty hyviksi. Guardianin mediaperheeseen kuuluvalla The Observerilla oli kyynisempi näkemys Brittien Somalia-innon syistä.

Teksti: Esa Salminen

”Hallitus tarjoaa humanitaarista ja turvallisuusapua toiveissaan päästä osaksi Somalian tulevasta energiateollisuudesta”, The Observer kirjoittaa.
Lehden saamien tietojen mukaan Britannia on käynyt neuvotteluja Puntmaasta löytyneiden öljyvarojen hyödyntämisestä. Myös Somalian pääministeri myönsi, että maan täytyy jakaa luonnonvarojaan pystyäkseen hyödyntämään niitä.
Kanadalainen öljy-yhtiö Africa Oil on jo aloittanut poraukset Puntmaassa, ja kiinalaiset ja yhdysvaltalaiset yritykset ovat The Observerin mukaan olleet kiinnostuneita Somalian öljymarkkinoista, kun maa on hieman rauhoittunut. Somalian virkamiehet odottavat, että merenalaiset öljylöydökset osoittautuvat hyvin mittaviksi.
Brittien kehitysministeri Andrew Mitchell piti The Observerin väitettä vuosisadan kyynisimpänä journalismina. BBC:n Andrew Marr Show -aamuohjelmalle antamassaan haastattelussa Mitchell korosti, että Britannian toimia Somaliassa ajaa vain se, että koko hallitus oli järkyttynyt nälänhädän seurauksista Somalialle.
Ministerin mukaan minkäänlaista kaupallista syytä ei ole.
”Totta kai jos öljyä löytyy ja sen tuotantoa kehitetään, me haluamme, että öljy hyödyttää somalialaisia.”
Se on laajemminkin kehitysväen toive. Viime viikon uutisissa käsiteltiin muiden muassa sitä, kuinka Afrikan maat haluavat isommat siivut luonnonvaroistaan ja kuinka EU haluaa avata luonnonvarayritysten tilejä.