NYT: Tutkijat löysivät kustannustehokkaita tapoja hillitä ilmastonmuutosta

Kansainvälinen tutkimusryhmä esitteli äskettäin 14 kustannustehokasta tapaa vähentää mustan hiilen ja metaanin päästöjä, jotka alentaisivat maailman lämpötilaa noin puolella asteella vuoteen 2050 mennessä.

Teksti: Esa Salminen Kuva: Ropable

New York Times kirjoitti alunperin Science-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta 16. tammikuuta.
Tutkimustulokset ovat New Yorkin Timesin tulkinnan mukaan uudentyyppinen aloite sen tähden, että ne tuovat hyötyjä, kuten puhtaampaa hengitysilmaa ja parantuneita satoja niiden toteuttajamaiden ihmisille lyhyellä aikavälillä — kun monet ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun hyödyt tahtovat tulla heidän jälkeläisilleen.
Neljänsadan ajatuksen joukosta tutkijat valitsivat 14, kuten puhtaampien dieselmoottoreiden käyttö, kaatopaikkojen ja öljylähteiden metaanikaasujen käsittely ja riisipeltojen aiempaa tiheämpi ojitus.
Nämä ajatukset eivät New York Timesin mukaan ole kovin suosittuja, koska ne eivät toisaalta ole niin mediaseksikkäitä kuin globaalit ilmastokonferenssit ja toisaalta siksi, että ne kriitikoiden mukaan kiinnittävät huomion väärään tapaan taistella ilmastonmuutosta vastaan. Jos nimittäin keskitytään puhtaampiin dieselmoottoreihin, saatetaan unohtaa, että tärkeämpää olisi vähentää dieselin käyttöä ylipäänsä.