Monipuolinen ja hankala hiv

Tänään vietetään maailman aidspäivää. Sen kunniaksi linkitämme kaksi videota, jotka haastavat ajattelemaan hiviä ja aidsia.

Teksti: Esa Salminen

Haastavia ideoita ja hyviä puheita esittelevällä TED-sivustolla riittää katsottavaa.
Ensimmäinen päivän video on viime vuodelta. Siinä ruotsalainen lääketieteen professori Hans Rosling selittää Unaidsin tilastojen kautta kuinka monimutkainen asia aids on, myös eteläisen Afrikan sisällä.

Luvut ovat pysäyttäviä: neljä prosenttia maailman väestöstä kantaa puolta kaikista hiv-tartunnoista. Roslingin mukaan tärkeintä olisi pyrkiä välttämään uusia tartuntoja. Lääkkeet ovat tärkeitä, mutta niihin liittyvä hoito ja vaikka tasapainoinen ruokavalio ovat liian kalliita köyhille. Pitää puuttua syihin.
”Ei vain sydäntä, eikä vain rahaa, vaan myös aivoja”, Rosling peräänkuuluttaa.
Toinen video tulee vuodelta 2007. Siinä taloustieteilijä Emily Oster Chicagon yliopistosta soveltaa taloustieteellistä ajattelua aidsin ehkäisyyn. Lyhyesti Osterin argumentti on suurin piirtein, että jos ihmiset odottavat elävänsä kauemmin, myös hiviltä suojautuminen on houkutteleva sijoitus. Jos ei, niin seksin houkuttelevuus ohittaa helposti suojautumisen kalleuden.
Minä voin valita punttisalin baarin sijaan – tai porkkanan suklaan sijaan – terveydellisistä syistä, mutten välttämättä tekisi niin, jos en olettaisi eläväni enää kovin kauaa.

Osterin mukaan voisi aidsinkin kannalta olla järkevää investoida malarian ehkäisyyn, hengitysilman puhtauteen, äitiyskuolemien ehkäisyyn ja muihin syihin jotka lyhentävät elinajanodotetta – koska niiden kautta ihmiset haluavat yhä enemmän välttyä aidsiltakin.