Miten käyttäisit miljoonan ilmaston hyväksi?

Ympäristöasioiden toisinajattelijana tunnettu tanskalainen Bjørn Lomborg laittoi vuonna 2008 kahdeksan tunnettua taloustieteilijää vastaamaan kysymykseen: ”Kuvittele, että sinulla olisi 75 miljardia dollaria käytettäväksi hyväntekeväisyyteen. Mitä tekisit ja mistä aloittaisit?

Teksti: Jukka Aronen

Tuloslistalla oli ekonomisteille tarjottuja hankkeita, jotka he laittoivat järjestykseen lähinnä kustannustehokkuuden mukaan. Kärkeen valikoitui toimenpiteitä, joilla poistetaan aliravitsemusta ja oikeudenmukaistetaan kansainvälistä kauppaa. Ensimmäinen ilmastonmuutosta vastaan kamppaileva toiminto oli vasta sijalla 14 – lähinnä siksi, että ekonomistit katsoivat maapallon viilentämisen liian kalliiksi keinoksi parantaa kaikkien hyvinvointia.
Viikko sitten julkistetussa tutkimuksessa otetaan hieman samanlainen lähtökohta, mutta kysymys kuului: ”Miten käyttäisit miljoona dollaria niin, että se hidastaisi ilmaston lämpenemistä parhaalla mahdollisella tavalla?”
David Wheeler ja Dan Hammer eivät päädy suosittelemaan ydinenergian lisäämistä eivätkä Saharaan sijoitettavaa mega-aurinkovoimalaa vaan kehottavat käyttämään rahaa tyttöjen koulutukseen kehitysmaissa.
Hetkinen, samaa lääkettähän tarjotaan usein myös kehitysyhteistyössä, kun mietitään, miten yhteisöjä nostettaisiin pois köyhyydestä.
Mitä tekemistä tyttöjen koulutuksella on ilmaston kanssa?
Wheeler ja Hammer ovat laskeneet, että perhesuunnitteluun ja tyttöjen koulutukseen sijoittaminen hidastaisi väestönkasvua köyhissä maissa ja siten myös alentaisi tulevien sukupolvien hiilijälkeä edullisesti. Koulutetut naiset haluavat pienempiä perheitä.
Kuinkahan monen korvaan tämä kuulostaa ihan liian ”tavalliselta” ratkaisulta? Siitä kun puuttuvat nykyaikaiset tekniset laitteet ja keksinnöt.
Tutkimuksen tulostaulukko:

Toimenpide (engl.)
Säästettyjä CO2-tonneja

Family planning & girls’ education combined
250 000

Family planning alone
222 222

Girls education alone
100 000

Reduce slash and burn of forests
66 667

Pasture management
50 000

Geothermal energy
50 000

Energy efficient buildings
50 000

Pastureland afforestation
40 000

Nuclear energy
40 000

Reforestation of degraded forests
40 000

Plug-in hybrid cars
33 333

Solar
33 333

Power plant biomass co-firing
28 571

Carbon Capture and Storage (new)
28 571

Carbon Capture and Storage (retrofit)
26 316