Kotisohvalta voi ihan hyvin seurata kokousta intensiivisestikin Kuva: Kotisohvalta voi ihan hyvin seurata kokousta intensiivisestikin

Miten ilmastoneuvotteluja voi seurata ”etänä”?

Tuntuvatko ilmastoneuvottelut etäisiltä? Ovatko Etelä-Afrikka ja Durban taivalten takana, mutta haluaisit silti pysytellä ajan hermolla neuvottelutilanteesta? Ei huolta, meillä on ratkaisu.

Teksti: Tuuli Hakkarainen

Voit seurata ilmastoneuvotteluja aktiivisesti netissä vaikka omalta kotisohvaltasi. Seuraavan päiväohjelman avulla sukellat kokousviidakkoon juuri ennen korkean tason osuuden alkamista. Hyviä neuvotteluja!

1. Perehdy taustoihin

Nopea johdatus kokouksen perusteisiin löytyy Kepan Durban-sivuilta: www.kepa.fi/durban
Kattava ja yleisluontoinen opas Durbanin neuvottelukysymyksiin löytyy myös ilmastoverkosto Climate Action Network USA:n sivuilta.

2. Päivitä tilannekuva

Saat neuvottelutilanteesta hyvän yleiskuvan lukemalla joka aamu kaksi tiivistä infopakettia:

Ympäristöjärjestöjen toimittama ECO-uutiskirje kertoo suorin sanoin, missä mennään eteenpäin ja missä mennään metsään.
Kansainvälisen kestävän kehityksen instituutin IISD:n toimittama Earth Negotiations Bulletin, tuttavallisesti ENB, tiivistää tuoreeltaan edellispäivän kuulumiset neuvotteluhuoneista ja käytäviltä.

3. Tutustu päivän ohjelmaan

Päivän ohjelmasta käy ilmi, mitä täysistuntoja ja epävirallisia keskusteluita päivän aikana käydään ja mihin aikaan. Tarjolla on jokaiselle jotakin, REDDistä raportoinnin saloihin. Kunkin kokouspäivän aikataulu ilmestyy verkkoon aikaisin aamulla.

4. Astu kokoushuoneeseen

Kun olet valinnut päivän mielenkiintoisimmat aiheet, on aika astua sisään kokoushuoneeseen. Suuri osa istunnoista – epävirallisia ja suljettuja lukuunottamatta – löytyy videoituina verkosta. Samasta osoitteesta löydät myös tiedotustilaisuudet ja oheistapahtumat.

5. Mene nukkumaan

Etänä tai ei, jokainen kokousta seuraava ilmastoaktiivi kaipaa hyvät yöunet. Jos uni ei tule silmään, voit leikkiä UNFCCC:n virtuaalipalveluilla.

6. Toista, kunnes ilmastokriisi on ratkaistu