Etelä opastaa Pohjoista vallankumouksen tekemisessä. Kuvat: Ramy Raoof ja David Shankbone / Wikimedia Commons. Kuva: Etelä opastaa Pohjoista vallankumouksen tekemisessä. Kuvat: Ramy Raoof ja David Shankbone / Wikimedia Commons.

Mitä Tahrir opettaa Wall Streetille?

New Yorkin Wall Streetin valtaajat ovat vähitellen alkaneet saada mediahuomiota, ja julkimot Michael Mooresta Joseph Stiglitziin ovat käyneet tervehtimässä mielenosoittajia. Foreign Policy -lehti jututti yhtä Egyptin vallankumouksen kärkihahmoista ja kysyi mitä vinkkejä hänellä olisi mielenosoittajakollegoille.

Teksti: Esa Salminen

Mosa’ab Elshamy, lääkäriopiskelija ja valokuvaaja, jonka Twitter-päivitykset olivat keskeisessä asemassa Egyptin vallankumouksessa, on seurannut uutisointia New Yorkin mielenosoituksista. Hän kertoi Foreign Policyn kautta viisi ohjetta Pohjoisen vähemmän kokeneille vallankumouskollegoille.

Johtajaa ei ehkä tarvita, mutta yhteinen agenda on oltava
Egyptissä ei Wall Streetin tapaan ollut johtohahmoa, mutta porukka tarvitsee yhteisen aiheen. Tahririlla se oli diktaattorin kaataminen, Wall Streetilla agenda on monimutkaisempi ja enemmän levällään. Elshamyn mukaan protesti tarvitsisi kuitenkin muutaman yhteisen aiheen, josta olla samaa mieltä.
Laajentakaa joukkoa
Egyptissä hyvin erityyppiset ja toisilleen vihamielisetkin ryhmittymät yhdistyivät saman idean taakse. ”Täytyy puhutella köyhiä, keskiluokkaa, opiskelijoita, ammattiliittoja ja jopa niitä poliiseja, jotka saattavat pidättää teidät myöhemmin”, Elshamy opastaa.
Hyvät välit poliisiin
Poliisien ja protestoijien välit New Yorkissa ovat olleet kireät. Elshamyn mukaan välit kannattaisi pitää hyvinä ja kepeinä. Kuitenkaan puhdasta munkkiluonnetta ei hänestä kannata omaksua, vaan puolustaa itseään silloin kuin oikeasti on tarpeen.
Älkää syyttäkö mediaa
On parempi hallita viestintää kuin haukkua tiedotusvälineitä. Saman lailla kuin Egyptissä, Yhdysvalloissa media on raportoinut protesteista dissaavaan sävyyn. Elshamyn mukaan on parempi ottaa narratiivi haltuun vaikka huumorin kautta. Kaikille toimittajille pitää olla ystävällinen ja neutraali, hän neuvoo.
Pitäkää energiat ylhäällä
Vallankumous on rankkaa hommaa, Elshamy sanoo. Egyptissä mielenosoittajat pitivät joukon tahtoa yllä erilaisin tempauksin, marssein, konsertein, puhein ja kilpailuin. Ja jokaista voittoa pitää juhlia, New Yorkissa vaikkapa sitä että media on vihdoin alkanut kiinnittää mielenosoitukseen huomiota.