Mitä mieltä Jungner on ilmastolaista?

Monen ehdokkaan mielipiteet päivän polttaviin kysymyksiin löytyvät jo Kepan ulkopoliittisesta vaalikoneessa.

Teksti: Miina Poikolainen

Kone ei ole vielä täydessä toiminnassaan, mutta osa ehdokkaista on jo käynyt lisäämässä omat vastauksensa. Vastanneita ehdokkaita löytyy jokaisesta vaalipiiristä ja puolueesta. Tähän mennessä eniten haasteita on lähetetty Hämeen vaalipiirin ehdokkaille, mutta lisää kaivataan.
Yksi koneen kysymyksiin vastanneista on SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungner. Hänen vastauksistaan selviää muun muassa, että Jungner suhtautuu varauksella ilmastolakiin. Väittämään “Suomeen on säädettävä ilmastolaki, joka vähentää päästöjä 40 prosenttia vuoteen 2020 mennessä” hän on vastannut “jokseenkin eri mieltä”.
“Liian raju päästöjen vähentäminen on Suomessa hankalaa, koska lähtötaso on jo matala. Jos teollisuus muuttaa kilpailukykysyistä esimerkiksi Aasiaan, nousevat kokonaispäästöt merkittävästi”, hän perustelee.
Kepa esittää torstaina 16.12. julkaistavassa Cancúnista kajahti -ajankohtaiskatsauksessaan Suomelle ilmastolain säätämistä tulevalla vaalikaudella. Laki velvoittaisi hallitusta tasaisiin vuotuisiin päästöleikkauksiin. Tavoitteena olisi 40 prosentin päästövähennykset vuoteen 2020 ja 95 prosentin vähennykset vuoteen 2050 mennessä.
Epäilyksiä ilmassa
Pikaisen katsauksen perusteella moni muukin Helsingin ja Uudenmaan vaalipiiristä suhtautuu päästöjä vähentävään kansalliseen ilmastolakiin epäilevästi, vaikka kannatustakin löytyy puoluekantaan katsomatta.
Esimerkiksi SDP:n Risto Kuisma kirjoittaa, että ilmastonmuutos on “voimakas liioiteltu muotivirtaus, joka peittää alleen nälän, köyhyyden, lukutaidottomuuden ym.” eikä Suomen sen takia pitäisi säätää ilmastolakia. Hän on myös sitä mieltä, ettei päästörajoituksia tarvita lainkaan. Kepan 16. joulukuuta julkaiseman mielipidemittauksen mukaan vain kaksi prosenttia suomalaisista on tätä mieltä.
Kokoomuksen Sirpa Asko Seljavaara on puolestaan sitä mieltä, että kaikkien maiden pitää vähentää ilmastopäästöjään, sillä “ilmastonmuutos on yhteinen asiamme”. Seuraavaan kysymykseen ilmastolaista hän kuitenkin vastaa, ettei lakia ole tarpeen säätää “koska olemme sitoutuneet EU:n tavoitteisiin”.
Kiinnostaako sinua jonkun tietyn ehdokkaan mielipide esimerkiksi ilmastolaista tai maahanmuutosta? Haasta mahdollisimman moni ehdokas vastaamaan vaalikoneen kysymyksiin ja löydä ehdokas, jota haluat äänestää. Sen lisäksi, että saat tietää, mitä mieltä ehdokkaat ovat tärkeistä ulkopoliittisista kysymyksistä, ahkerana haastajana osallistut upeiden palkintojen arvontaan!