Merirosvojen ennätys: laiva Mosambikista

Somalian rannikon merirosvot joutuvat yrittämään yhä etelämpänä. Vuoden viimeisenä päivänä ne saivat saaliikseen mosambikilaisen kalastaja-aluksen.

Teksti: Esa Salminen

Mosambikilainen kalastaja-alus Vega 5 on joutunut merirosvojen käsiin, tiedottaa Euroopan unionin merirosvouksen vastainen yksikkö. Kaapattu alus huomattiin 31. joulukuuta Komorien saaren eteläpuolella matkalla pohjoiseen. 24-metrinen Vega 5 on tiettävästi ensimmäinen niinkin etelässä kuin Mosambikissa kaapattu alus – tekijöiden uskotaan olevan Afrikan sarven piraatteja.
Merirosvot yrittivät kaapata Mosambikin vesillä kahta alusta myös jouluaattona ja -päivänä. Eteläafrikkalaisen Mail&Guardianin julkaiseman uutistoimisto AFP:n jutun mukaan kansainväliset toimet merirosvouksen vastustamiseksi ovat pakottaneet piraatit yhä kauemmas Somalian rannikolta.
Mosambikin rannikko on pitkälti vartioimaton. Köyhän maan rannikkovartiosto on heikosti varusteltu, ja rantaviivaa on vajaat 2500 kilometriä. Sen tähden myös ryöstökalastus on valitettavan yleistä. Mosambikilaisilla kalastajilla ei – ainakaan vielä – ole varaa kilpikonnapuolustukseen.
Somaliassa ei ole toimivaa hallitusta eikä juuri työmahdollisuuksia, mikä ajaa etupäässä nuoria miehiä merirosvoukseen. Heidän hallussaan arvioidaan olevan 28 laivaa ja 654 panttivankia.