Peak child tarkoittaa sitä Kuva: Peak child tarkoittaa sitä

Maailmassa on kohta seitsemän miljardia ihmistä

Populistit sanovat usein, että sotien ja tautien ihmiskuntaa harventava vaikutus on hyvästä, koska ihmisiä on liikaa. Kuolema ei ole kuitenkaan pitkään aikaan pitänyt ihmispopulaatiota aisoissa.

Teksti: Esa Salminen

Itse asiassa isorokon jälkeen kuolema on ollut huono väestön rajoittaja, sanoo professori Hans Rosling, karismaattinen puhuja ja Kepan verkkotoimituksen kestosuosikki ruotsalaisen TV-kanavan UR:n lähetyksessä. Roslingin mukaan ainoa mahdollisuus väestönkasvun hillitsemiseksi on saada perhekoot maailmassa alas.
Se on tärkeää, sillä arvioiden mukaan maailmassa on seitsemän miljardia ihmistä jossain vaiheessa tämän kuun aikana.
Onneksi niin jo tapahtuu. Arvatkaa mikä on keskimääräinen lapsiluku köyhässä Bangladeshissa? Todennäköisesti meni väärin. Se on 2,28. Maailma on jo saavuttanut lasten piikin: Rosling puhuu öljymaailmasta lainatulla termillä ”peak child”. Se tarkoittaa sitä, että yllä olevan kuvan mukaisesti väestöpyramidi ei enää ole jyrkkä, vaan tasaantuu koko ajan.
Eli väestönkasvun hidastuminen on jo alkanut. Worldometer-sivuston mukaan väestö kasvaa nyt noin 1,1 prosentilla vuodessa, ja väestönkasvu on hidastunut kaiken aikaa. Piikki kasvussa oli 1960-luvulla, kun väestö kasvoi kahden prosentin vauhdilla.

Ympäristöväki on joskus sanonut Roslingille, että maailman väestö on saatava pysäytettyä seitsemään miljardiin. Se hämmentää professoria, sillä siihen ainut tapa olisi joukkotuhonta. Mutta yhdeksään miljardiin, kun nykyiset lapset ovat lapsensa tehneet — siihen voi pysähtyä.
Tärkeintä ympäristön kannalta Roslingin mukaan on energiankulutus. Millaisin päästöin me kaikki yhdeksän miljardia tällä pallolla elämme? Roslingilla on toki oma vastauksensa siihenkin.

,