Maailmalle myönteisin puolue?

Uutiset ovat vaalijuttuja pullollaan, mutta maailmanparantaminen on harvoin etusijalla. Siksi teimme itse yhteenvedon puolueiden kannoista kehitysyhteistyöhön ja kehitysmaiden kannalta ajankohtaisimpiin talous- ja ilmastokysymyksiin.

Teksti: Tytti Nahi

Puolueiden ohjelmapapereiden lukeminen on oikeastaan melko viihdyttävää. Tyyli vaihtelee ylevästä abstraktiosta pirstaleisiin täsmälupauksiin — ja globaaleihin kysymyksiin viittaillaan ihan ilahduttavan usein.
Mitä eri puolueet sitten kirjoittavat? Kuka tunnistaa globaalit ongelmat ja tuntee keinot niiden purkamiseksi?
***
Täydet viisi pistettä saavat tällä kertaa vihreät. Avain arvostukseen on konkretia: vihreät kertovat poikkeuksellisen avoimesti minkä uudistusten puolesta taistelevat. Täpärästi kakkoseksi jää vasemmistoliitto ja yhtä täpärästi kolmoseksi sosiaalidemokraatit, jotka myös ottavat kantaa rohkeasti ja asiantuntevasti.
Tässähän on siis uutisen ainekset: sosiaalidemokraattien kannat ovat oikeastaan melko konkreettisia. Höttöisyyttä esiintyy enemmän muissa pääpuolueissa.
***
Hyviä oivalluksia löytyy kuitenkin jokaiselta puolueelta. Kristillisdemokraatit esimerkiksi kannattavat pörssikaupalle 0,1 prosentin veroa. Kehitysyhteistyöstä kirjoittaessaan RKP toteaa, että ”Oikeusnäkökulman, joka lähtee ajatuksesta, että ihmiset ovat toimijoita eivätkä uhreja, tulisi ohjata politiikkaamme.” Myös keskustan ja kokoomuksen linjaukset kehitysyhteistyön laadun vahvistamisesta ovat nasevia.
Perussuomalaiset nousevat pisteille tasaisesti jokaisessa teemassa. Puolue pitää pörssiveroa mahdollisena verotulojen lähteenä, tunnistaa tarpeen leikata ilmastopäästöjä ja kannattaa kehitysyhteistyölle noin 800 miljoonan euron vuosibudjettia.
Vielä pari sanaa vertailun perusteista. Olemme ottaneet huomioon kaikki nykyisten eduskuntapuolueiden puoluehallituksen, -valtuuston tai kokouksen hyväksymät voimassa olevat ohjelmat. Vertailu on rajattu Kepan vaalikampanjan teemoihin — koska joku rajaus on pakko tehdä.
Lue lisää puolueiden arvosanoista vaalisivujen Arvosanat puolueille -sivulta.