Kivihiilen kaivaja
Kuva: Coal in the gloves of the working

Lailla eroon kivihiilestä?

Ilmasto- ja energiapolitiikkaa seuraavien kansalaisten Facebookiin ja Twitteriin on mahtunut tänään vain yksi uutinen: ”Hallitus aikoo tehdä Suomesta ensimmäisen valtion, joka kieltää lailla kivihiilen käytön”.

Teksti: Tuuli Hietaniemi Kuva: Adamxx

Helsingin Sanomat nosti etusivun jutukseen sen, että hallitus aikoo tehdä Suomesta ensimmäisen valtion, joka mahdollisesti kieltää kivihiilen energiakäytön lailla. Vielä hetken elinkeinoministerinä vaikuttava Olli Rehn vertaa linjauksen merkitystä naisten äänioikeuden saavuttamiseen.

On mainio asia, että Suomi pyrkii aktiivisesti eroon kivihiilen käytöstä. Asiasta sovittiin jo hallitusohjelmassa keväällä 2015, ja konkreettiset toimet tavoitteen saavuttamiseksi ovat tervetulleita.

Kun nyt päästiin hyvään vauhtiin, niin ennen Rehnin siirtymistä Suomen Pankin johtokuntaan toivoisin myös seuraavia otsikoita Hesarin etusivulle:

”Hallitus aikoo tehdä Suomesta ensimmäisen valtion, joka kieltää lailla turpeen käytön”
”Hallitus aikoo tehdä Suomesta ensimmäisen valtion, joka lopettaa julkiset investoinnit fossiiliseen energiantuotantoon”
”Hallitus aikoo tehdä Suomesta ensimmäisen valtion, joka vaatii itseltään ja muilta EU-mailta ilmastovastuiden ja ilmastotieteen mukaisia päästövähennyksiä”.