Bingu wa Mutharika Obama-pariskunnan vieraana 2009. Kuva: Bingu wa Mutharika Obama-pariskunnan vieraana 2009.

Lähettiläs sanoi, ettei presidentti kestä kritiikkiä — karkotettiin Malawista

Britannian korkea edustaja Fergus Cochrane-Dyet sanoo Wikileaksin julkaisemassa sähkeessä, että Malawin presidentti Bingu wa Mutharika on yhä autoritäärisempi eikä kestä itseensä kohdistuvaa kritiikkiä. Mutharika suuttui diplomaatin lausunnosta ja karkotti tämän.

Teksti: Esa Salminen Kuva: Lawrence Jackson

Brittein yleisradioyhtiö BBC:n uutisoimassa tapauksessa (joka osoittanee, että Mutharika ei tosiaan kestä kritiikkiä) on surullista se, että Malawin köyhät kärsivät eniten, jos diplomaattiset suhteet avunantajien ja köyhän Malawin välillä tulehtuvat. Näin Dyet sanoo itsekin alkuperäisessä sähkeessä. Britannia on Malawin suurin yksittäinen avunantajamaa.
Suhteet ovat jo karkoituspäätöksen tähden kiristyneet: Britannian ulkoministeri William Hague sanoi, että Malawin virkaa tekevän lähettilään Flossie Gomile-Chidyaongan on perheineen poistuttava Britanniasta. Hague on myös määrännyt alaisensa välittömästi arvioimaan maan yhteistyösuhteet Malawin kanssa. Myös kutsu Britannian kuninkaallisiin häihin on peruttu.
Bingu wa Mutharika valittiin Malawin presidentiksi vuonna 2004. Hänen tekojaan korruption kitkemiseksi ja ruokakriisien torjumiseksi on kehuttu maailmalla. BBC:n mukaan maan ihmisoikeustilanne ja kansalaisvapaudet ovat kuitenkin viime vuosina kärsineet. Vuoden 2009 vaalivoiton jälkeen Mutharika on käynyt yhä kovemmin ottein kriitikoitaan vastaan.