Kuva: invincible_bulldog / iStock

Kuuntele nämä viisi podcastia ja tiedät, mistä maailmalla puhutaan

Tykkäätkö kuunnella podcastejä avartaaksesi maailmakuvaasi? Haluatko kuulla ajankohtaisia ajatuksia kestävästä kehityksestä, kansalaisyhteiskunnan tilasta tai vaikka Euroopan unionista? Ota kuunteluun nämä viisi podcastiä, niin tiedät mistä nyt puhutaan!

1. Forus antaa äänen maailmalle

Maailmanlaajuisen järjestöjen verkoston Foruksen A Space for us -podcast antaa tilaa jäsentensä, kansalaisyhteiskunnan ja aktivistien äänille ympäri maailmaa. Tarinankerrontahankkeessa puhutaan kansalaisten mobilisoinnista, sukupuolesta, ympäristöstä ja sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta. Podcastissä kuullaan etulinjan puolustajia yli 20 maasta, joihin lukeutuvat esimerkiksi Nepal, Peru, Portugali, Madagaskar, Nigeria ja Marokko.

Jaksoja julkaistaan kolmella kielellä SoundCloudissa.

2. CONCORD keskustelee kehityksestä

Kehitysjärjestöjen kattojärjestö CONCORDin Talking Development -podcast keskittyy kansainvälisen kehityksen ajankohtaisiin kysymyksiin ja erityisesti EU:n rooliin. Kuuntelusuositus etenkin jaksolle, jossa mukana Fingon kestävän kehityksen johtaja Rilli Lappalainen. Jaksossa keskustellaan nopeasti muuttuvasta maailmasta ja siitä, miten kansalaisyhteiskunta ja järjestöt voivat tehdä pysyäkseen mukana tai jopa edellä kestävän kehityksen saavuttamisessa ja ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä.

Kuuntele tai lue Concordin verkkosivuilta.

3. Maailman Kuvalehti kysyy tyhmiä kysymyksiä maailmasta

Ovatko kaikki afrikkalaiset köyhiä? Onko Suomi luokkayhteiskunta? Esimerkiksi tällaisiin ”tyhmiin” kysymyksiin maailmasta Maailman Kuvalehden podcast sarja pyrkii vastaamaan. Sarjassa kysytään asiantuntijoilta sellaisia noloja kysymyksiä, joita monet eivät ehkä kehtaa kysyä, mutta joita kuitenkin kannattaisi. Vastaukset eivät ole ollenkaan noloja ja lehden teeman mukaisesti ne avartavat maailmaa.

Uusi jakso julkaistaan joka kuukausi. Kuuntele SoundCloudissa.

4. Maailma kylässä -podcast syventyy festivaalin aiheisiin

Maailma kylässä -festivaali järjestetään vuosittain toukokuun lopussa. Festivaalin ulkopuolella sen aiheisiin voi syventyä toimittaja Susani Mahaduran vetämässä podcastissa, jossa etsitään parempaa tulevaisuutta. Mahaduran vieraina kuullaan aktivisteja ja asiantuntijoita, joiden työ ja elämäntapa on kääntää tulevaisuuden suuntaa paremmaksi. Luvassa on visioita kestävästä tulevaisuudesta ja keskustelua luonnon monimuotoisuudesta, ilmastonmuutoksen vaikutuksista, aktivismin muodoista, EU:n vihreän kehityksen ohjelmasta sekä dialogin merkityksestä yhteiskunnassa.

Kuusiosaisen sarjan voi kuunnella esimerkiksi Google Podcasteistä tai lukea festivaalin verkkosivuilta.

5. Euroopan suunta -podcastin erikoistuotantokausi avaa EU:n ja Afrikan suhteita

Kiinnostavatko EU:n ja Afrikan suhteet? Euroopan Suunta -podcastin EU & Afrikka erikoistuotantokaudella keskustellaan muun muassa siitä, millaiset suhteet EU:lla on Afrikan unioniin ja eri maihin. Jaksoissa pureudutaan myös Suomen ja järjestöjen kehitysyhteistyöhön Afrikassa, yritysten yhteiskuntavastuuseen ja verovälttelyyn sekä geopoliittiseen perspektiiviin. Keskustelemassa on politiikkoja sekä asiantuntijoita ulkoministeriöstä ja järjestöistä, juontamassa taas on Eurooppalaisen Suomen selväsanainen toiminnanjohtaja Aku Aarva. Podcastin jaksot julkaistiin osana Fingon ja Eurooppalaisen Suomen Eurooppatiedotus-hanketta, joka toteutettiin ulkoministeriön tuella.

Kuuntele kaikki kahdeksan jaksoa SoundCloudissa.