Osallistujat keskustelevat Maailma koulussa -globaalikasvatuksen seminaarissa Helsingissä
Laadukasta kehitysviestintää ja globaalikasvatusta tarvitaan oikeudenmukaisen maailman edistämiseksi. Kuva: Laadukasta kehitysviestintää ja globaalikasvatusta tarvitaan oikeudenmukaisen maailman edistämiseksi.

Kuuntele: Mikä ihmeen Agenda 2030?

Kestävä kehitys ja Agenda 2030 ovat nousseet uuden hallitusohjelman keskiöön. Mitä tämä tarkoittaa ja miten pitkälti se on järjestöjen ansiota? Entä mitä jäi käteen YK:n korkean tason seurantakokouksesta HLPF:sta? Kuuntele Fingon uusin podcast-jakso, niin tiedät.

Teksti: Sanna Ra

Muistatko vielä YK:n vuosituhattavoitteet? Niiden ansiosta esimerkiksi äärimmäinen köyhyys puolittui ja yhä useampi lapsi aloittaa koulun.

Vuosituhattavoitteiden jatkoksi laadittiin vuonna 2015 kestävän kehityksen 17 tavoitetta eli Agenda 2030. Vuosiluku viittaa päivämäärään, johon mennessä tavoitteiden pitäisi toteutua.  

”Agenda 2030 on poikkeuksellisen hieno dokumentti. Sen tavoitteet ja alatavoitteet ovat vain väline: suurin hienous on esipuheessa, jossa tuodaan yhteen se, että kaikkia toimijoita tarvitaan”, sanoo Fingon vaikuttamistyön johtaja Rilli Lappalainen Fingon kestävää kehitystä ruotivassa podcast-jaksossa. 

”Julistuksen johtava lähtökohta on leave no one behind eli ketään ei jätetä kehityksestä jälkeen”, toteaa YK-liiton vaikuttamistyön vastaava Jenni Kauppila. 

Kestävän kehityksen toimintaohjelma ja tavoitteet koskevat maailman kaikkia maita. Ensisijainen vastuu Agenda 2030:n toimeenpanosta on valtioilla, mutta muutostalkoissa ovat mukana myös kansalaiset, yritykset ja järjestöt. Kukin maa raportoi vapaaehtoisesti YK:n korkean tason seurantakokouksessa eli HLPF:ssa.  

”Ilmastotoimet nousivat siellä keskusteluun, josta välittyi huoli, että nykyiset teot eivät ole riittäviä. Toinen huoli oli eriarvoisuuden lisääntyminen maiden välillä ja sisällä”, kertoo Mikael Långström ulkoministeriön kestävän kehityksen ja ilmastopolitiikan yksiköstä.  

Myös Lappalainen ja Kauppila osallistuivat HLPF-kokoukseen. Podcast-jaksossa he kertovat  muun muassa, millainen oli Fingon vetämän Bridge 47:n sivutapahtuma ja millaista oli tentata Tansaniaa. Lopuksi he kertovat, mikä heitä motivoi työssään kestävän kehityksen edistäjinä.  

Voit kuunnella jakson Spotifyssa, Apple podcasteissa ja Soundcloudista: 

,