Ohoi Kuva: Ohoi

Kiotoa pelastamassa?

Pelastusliiveihin pukeutuneet kampanjoitsijat muistuttivat ilmastokokouksen osallistujia Kioton sopimuksen jatkon merkityksestä tiistaina 29. marraskuuta Durbanissa. Samaan aikaan Kanadan pelätään vetäytyvän Kioton pöytäkirjasta.

Teksti: Sanna Autere Kuva: Sanna Autere

Kanadan televisiouutiset kertoi, että maa olisi vetäytymässä sopimuksesta vuoden loppuun mennessä.
”Kioto on menneisyyttä”, Kanadan ympäristöministeri Peter Kent sanoi toimittajille maanantaina Ottawassa uutistoimisto Reutersin mukaan. Hän kuvaili sopimuksen allekirjoittamista yhdeksi silloisen hallituksen suurimmista virheistä.
Kanadan kommentit kirvoittivat sille jo toisen perättäisen ”Päivän fossiili” -maininnan Durbanin kokouksessa. ”Kunniamainintoja” neuvottelujen jarruttamisesta ja ympäristön kannalta haitallisesta toiminnasta jakaa kansainvälinen Climate Action Network -järjestöverkosto.
Kioton sopimus on toistaiseksi ainoa laillisesti sitova sopimus, joka velvoittaa teollisuusmaita päästövähennyksiin, ja se päättyy ensi vuonna. Sopimuksen toinen sitoumuskausi on tärkeä askel matkalla kohti uutta laajempaa ilmastosopimusta.
Kanada sanoo tukevansa uutta globaalia ilmastopäästöjä rajoittavaa sopimusta, jos se koskee kaikkia maita – myös nousevia talouksia kuten Kiinaa ja Intiaa, joita Kioton velvoitteet eivät sido. Japani ja Venäjä ovat tiettävästi Kanadan kanssa samoilla linjoilla, ja Yhdysvallat taas ei koskaan edes ratifioinut Kioton sopimusta.
Päättäjillä on vielä mahdollisuus kääntää laiva, pelastusliiveihin pukeutuneet Time for Climate Justice -kampanjan aktiivit sanoivat.

YK:n ilmastosopimuksen 17. osapuolikokous (COP17) järjestetään Etelä-Afrikan Durbanissa 28.11.–9.12.2011. Lisätietoa Kepan Durban-sivulla.