Kuva: field of spring grass and sunset

Kestävä tulevaisuus jäi Rion jälkeisten jatkotoimien varaan

Järjestöt harmittelevat, että planeetan kantokyvyn rajat ja kiire korjata kehityksen suuntaa eivät näy Rio+20-kokouksen loppuasiakirjassa.

Teksti: Kepan tiedote

”Nyt tarvitaan välittömiä ja konkreettisia jatkotoimia köyhyyden poistamiseksi, ilmastonmuutoksen torjumiseksi sekä lajien, luonnonvarojen ja kulttuurisen monimuotoisuuden suojelemiseksi”, toteaa Kepan kampanja- ja viestintäjohtaja Mika Railo.
Esimerkiksi fossiilisille polttoaineille tai kalastukselle maksettavien tukien poistamisessa ei Riossa edetty konkreettisiin tavoitteisiin tai määräaikoihin. Haitallisilla kalastustuilla ylläpidetään riistokalastusta köyhien maiden vesillä, ja fossiilituilla pönkitetään ilmastonmuutosta aiheuttavien fossiilisten polttoaineiden kulutusta.
”Myönteistä on, että Riossa tunnustettiin kaikkien ihmisten oikeus ruokaan ja veteen. Kansainvälinen yhteisö näyttää sisäistäneen, että ruokaturva, kestävä maatalous ja naisten oikeudet – mukaan lukien maanomistus- ja perintäoikeudet – liittyvät erottamattomasti yhteen”, toteaa Suomen YK-liiton koordinaattori Jenni Kauppila.
”Linjauksen tulisi nyt näkyä myös Suomen ja EU:n maatalous- ja kauppapolitiikassa. EU:n meneillään oleva maatalousuudistus antaa hyvän mahdollisuuden puuttua välittömästi näihin asioihin”, sanoo Kehyksen pääsihteeri Rilli Lappalainen.
Muotoilut toisesta kokouksen pääteemasta vihreästä taloudesta jäivät laihoiksi. Vihreä talous on teollisuusmaiden omaan keskusteluun syntynyt käsite, jota on yritetty hyväksyttää kehitysmailla liian vähäisellä pohjustuksella.
”Kehitysmaiden hallitukset ja kansalaisyhteiskunta ovat koko ajan suhtautuneet vihreän talouden ajatukseen epäillen. Kokouksen lopputulos on tältäkin osin osoitus kehitysmaiden kasvaneesta voimasta kansainvälisissä neuvotteluissa. Jatkossa kehitysmaiden ryhmä on otettava yhtä vakavasti kuin esimerkiksi Yhdysvallat”, toteaa Suomen luonnonsuojeluliiton suojelupäällikkö Jouni Nissinen.
Lisätiedot
Jenni Kauppila
Suomen YK-liitto
050 5226241
Jouni Nissinen
Suomen luonnonsuojeluliitto
040 828 1881
Mika Railo
Kepa
040 590 3446
Rilli Lappalainen
Kehys ry
050 561 3456