Kansainväliset järjestöt: IMF:lle uusi johtaja Euroopan ulkopuolelta

Satapäinen järjestöjoukko vetoaa, että Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle valittaisiin uusi johtaja avoimesti ja sen mukaan, kuka on tehtävään pätevin.

Teksti: Esa Salminen

Joukko kansainvälisiä ja kansallisia järjestöjä, kuten ActionAid, Eurodad, ONE, Oxfam, World Development Movement ja Kepa ovat vedonneet IMF:n johtokuntaan, että se valitsisi järjestölle sellaisen johtajan, jota enemmistö IMF:n jäsenmaista tukee ja joka on tehtävään sopivin, kirjoittaa Eurodad tiedotteessaan.

Tähän asti valuuttarahastoa on johtanut eurooppalainen henkilö, ja Maailmanpankkia yhdysvaltalainen. Eurodadin kehityspoliittisen asiantuntijan Nuria Molinan mukaan tapa on vanhanaikainen, eikä Euroopan mailla ole järin hyvä menneisyys oman taloutensakaan hoitamisessa.

Oxfamin tiedottaja Sarah Wynn-Williams puolestaan muistuttaa, että Euroopan mailla on reipas yliedustus IMF:n hallituksessa, ja järjestön vanhanaikainen äänestyskäytäntö on epäreilu suurimpia kehittyvien maiden talouksia kohtaan.

Hänestä vain oikeudenmukainen ja reilu johtajan nimeämiskäytäntö takaa sen, että IMF:n uskottavuus säilyy näinä vaikeina taloudellisina aikoina.

Järjestöt ovat myös perustaneet IMF Boss -sivuston, jossa seurataan valuuttarahaston johtajan valintaa.