Jeremias Vunjanhe toimittajien ympäröimänä Riossa. Kuva: Jeremias Vunjanhe toimittajien ympäröimänä Riossa.

Käännytetty mosambikialaisaktiivi sittenkin Rioon

Mosambikilaisen ympäristöjärjestön Justiça Ambientalin tiedottaja Jeremias Vunjanhe saapui Rio de Janeiroon maanantai-iltana 18. kesäkuuta. Noin sata järjestöaktiivia juhli lentokentällä jo kerran kotiin passitetun Vunjanhen pääsyä maahan.

Teksti: Esa Salminen, Humberto Ossemane Kuva: Dipti Bhatnagar

Vunjanhe oli lähetetty takaisin Mosambikiin 12. kesäkuuta ilmeisesti brasilialaisyhtiö Valen painostuksesta, sillä Vunjanhe on johtanut kampanjaa Mosambikissa toimivan kaivosyhtiön ympäristörikkeitä ja väestön pakkosiirtoja vastaan.
Justiça Ambiental, suuri joukko brasilialaisjärjestöjä sekä kansainvälinen Maan ystävät vetosivat Brasilian liittovaltion hallitukseen ja suurlähetystöihin, että Vunjanhen olisi edelleen mahdollista osallistua YK:n kestävän kehityksen kokoukseen. Ilmeisesti järjestöjen tuottama paine tuotti tulosta.
Järjestöt vaativat Brasilian viranomaisilta julkista selitystä ja anteeksipyyntöä. Näitä ei ole kuulunut, eikä myöskään ole selvää, onko Vunjanhen nimi poistettu poliisien ja tiedusteluviranomaisten reksitereistä. Vunjanhe aikoo esitelmöidä Rio+20-kokouksen kansalaisjärjestötapahtumassa Valen toiminnasta Mosambikissa.
Myös Kepa osallistui Vunjanhen-tapauksen lobbaamiseen tiedottamalla tilanteesta suomalaiselle medialle ja Suomen Rio+20-delegaatiolle.