Kääk! Mitä kysyisimme kärkipoliitikoilta?

Vaalipaneelikysymyksiä miettiessä tulee helposti toivoneeksi, että Suomi olisi kaksipuoluejärjestelmä Yhdysvaltojen tapaan. Auta Kepaa kehittämään timantit kysymykset!

Teksti: Niina Pitkänen

Kepan ja Paasikivi-Seuran ulkopoliittinen vaalipaneeli pidetään reilun parin viikon päästä eli tiistaina 1. maaliskuuta. Nyt on aika alkaa hioa kysymyspatteristoa, jolla poliitikoista puristettaisiin selviä kantoja Suomeen ja kehitysmaihin vaikuttaviin kansainvälisiin haasteisiin.
Vaalipaneelikysymysten laatimisen ei sinänsä luulisi vaativan korkeampaan matematiikkaa: ensin päätetään paneelin teemat ja sen jälkeen, mitä niistä halutaan tietää. Lisäksi tasapuolinenkin pitäisi olla, että kaikki pääsevät kertomaan puolueensa näkemyksen ja jopa perustelemaan sen.
Käytännössä poliitikko voi hyvinkin käyttää yhteen kysymykseen vastaamiseen kolmekin minuuttia. Ja kun eduskuntapuolueita on kahdeksan, niin yhden kysymyksen ”kaikki vastaa” -kierros kestää helposti 24 minuuttia.
Ulkopoliittisessa vaalipaneelissa, jonka on tarkoitus kestää kaksi tuntia, ehdittäisiin käytännössä kysymään yhteensä vain 4-5 kysymystä. Tavallaan se menisikin aika kivasti, koska paneelilla on neljä teemaa – kansainvälinen talous, turvallisuus, ilmasto ja kehitysyhteistyö – eli kysyttäisiin yksi kysymys aihepiiriä kohti. Kätevää, eikö totta?
***
Oikeasti näin ei tietenkään ole tarkoitus paneelia juoksuttaa. Paatuneimmankin maailmanparantajan ja maailmanpolitiikkaentusiastin pakarat puuttuisivat vähemmästäkin. Jenkkiläisillä vaalipaneelin järjestäjillä on niin paljon helpompaa, kun puolueita on vain kaksi.
Osa kysymyksistä hoidetaan varmaan ”kyllä”, ”ei” vai ”poissa” -tyyppisillä äänestyksillä. Ja varmaan pari kysymyskierrosta esitetään niin, että kaikki pääsevät sanomaan jotain. Tärkeää on myös varmistaa, että puolueiden edustujat pääsevät haastamaan toisiaan, eli paneelissa syntyy ihan oikeaa keskustelua.
Tällä hetkellä omassa päässäni pyörii valtavasti potentiaalisia kysymyksiä, mutta kaikki viisaus ei ehkä kuitenkaan asu minun päässäni. Mitä meidän ehdottomasti pitäisi kysyä? Minkä puolueiden edustajien haluaisit nähdä nahistelevan keskenään ja mistä aiheesta?
Kysymyksiä voit esittää vaikka suoraan tämän blogin kommentteihin tai lähettää sähköpostilla osoitteeseen vaalipaneeli@kepa.fi