Joka kuudes planeetan asukas näki nälkää vuonna 2009

Viime kuussa julkistettu Maailman nälkäraportti 2010 jäi Kepan sivustolla vähälle huomiolle lähinnä sivustouudistuskiireiden vuoksi.

Teksti: Jukka Aronen

Tutkimus on sen verran merkittävä, että siihen kannattaa vielä palata.
Raportin mukaan joka kuudes maapallon asukki eli noin miljardi ihmistä näki nälkää viime vuonna. Suurin osa aliravituista asuu Etelä-Aasiassa ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.
Tutkimus perustuu 122 maan tietoihin, ja niistä on kaivettu esiin arviot aliravitun väestön määrästä, alipainoisten alle viisivuotiaiden määrästä ja lapsikuolleisuusasteesta.
Maat laitettiin näiden tietojen mukaan asteikolle. Täysin nälätön maa sai periaatteessa nolla pistettä ja täysin nälkäinen 100 pistettä.
Heikoin menestyjä oli sodan vaivaama Kongon demokraattinen tasavalta, joka 40 pisteellään sijoittui ”erittäin huolestuttava” -kategorian kärkeen.
Etelä-Aasiassa on tapahtunut paljon positiivista muutosta. Esimerkiksi Thaimaa ja Malesia ovat vähentäneet nälkäänäkevien määrää reippaasti.
Intian valtavassa väestömassassa muutokset näkyvät hitaammin, vaikka joidenkin mittareiden mukaan myös siellä on edistytty. Silti 42 prosenttia maailman alipainoisista lapsista asuu nimenomaan Intiassa.
Alla on näppärä interaktiivinen kartta, jonka avulla voi tutkia, miten tilanne on muuttunut kussakin maassa 20 vuoden aikana.
Huomionarvoista on, että lähes kaikissa maissa tuolla tarkasteluvälillä on nälkäänäkevien osuus pienentynyt, tai ainakin pysynyt samana. Indeksin keskiarvo on tippunut neljänneksellä.
 

Itse raporttia voi tutkia täältä:

2010 Global Hunger Index