Imagine all the people…

Joulun alla on tapana toivottaa rauhaa. Samaa vanhaa sanomaa levittää myös John Lennonin klassikkokappale Imagine, josta on nyt tehty oma Playing for Change -versio.

Teksti: Jukka Aronen

Mikä ihmeen Playing for Change?
Elokuussa 2001 kaksi yhdysvaltalaista miestä sai ajatuksen lähteä kiertämään maansa takapihoja mukanaan golfkärryjen akuilla toimivat äänityslaitteet. Miehet nauhoittivat Amerikan sydänmailla loistavia tuntemattomia muusikoita ja miettivät, miten musiikintekijät saisi saman pöydän ääreen tekemään yhteistä musiikkia.
Ratkaisu oli nerokas: kuvataan ja nauhoitetaan soittajia omassa elinympäristössään ja yhdistetään ääni ja kuva myöhemmin tietokoneella. Lopputuloksena on kappale, joka soi harmonisesti, vaikka soittajat on siroteltu ympäri maailmaa.
Hankkeen läpimurto tapahtui nelisen vuotta sitten kun parivaljakko bongasi Los Angelesin kaduilta Roger Ridley -nimisen muhkeaäänisen katusoittajan, jonka ”Stand by Me” kuului kortteleiden päähän. Ridley tähditti pian videota, jonka on tähän mennessä pelkästään Youtubessa nähnyt yli 26 miljoonaa ihmistä.
Hankkeen tuorein kappale on siis Lennonin klassikko. Se on jo sarjan 38. biisi.

Matkatessaan maailmalla Playing for Change -projektin perustajat törmäsivät Cape Townissa Etelä-Afrikassa Pokie Klass -nimiseen musiikinystävään, joka halusi lapset pois kaduilta opettelemaan jazzia. Siltä istumalta syntyi säätiö, joka alkoi pyörittää musiikkikoulua paikallisille lapsille. Nykyisin säätiöllä on seitsemän kouluhanketta: Etelä-Afrikan lisäksi Ghanassa, Malissa, Nepalissa ja Ruandassa.
Lisää tietoa osoitteesta: www.playingforchange.com.