Ilmasto.org: Ilmaston lämpenemisen pelottava matematiikka

Kolme raakaa lukua osoittavat, että ihmiskunnan taistelu ilmastonmuutosta vastaan vaikuttaa hävityltä. Hiili olisi nyt pidettävä visusti maaperässä.

Teksti: Esa Salminen

Näin kirjoitti Bill McKibben elokuussa Rolling Stone -lehden pysäyttävässä artikkelissa. Ilmasto.org on saanut käännösoikeudet ja julkaissut nyt jutun suomeksi sivuillaan.
Artikkelissa avataan kolme numeroa: kahden asteen katto maailman lämpenemiselle, ne 565 gigatonnia, jotka hiiltä vielä saisi polttaa — sekä ne 2795 gigatonnia, jotka ainakin vielä aiotaan polttaa. McKibbenin mukaan tehokas toiminta edellyttää, että suurin osa hiilivarannosta pidetään visusti maaperässä, eikä ainoastaan hidasteta hiilen polttamista
”Raa’an matematiikan valossa fossiilisten polttoaineiden tuotantoa on katsottava uusin silmin. Siitä on tullut häikäilemätön teollisuudenala, vastuuttomampi kuin mikään muu maapallolla. Se on ihmiskunnan selviytymisen päävihollinen”, McKibben kirjoittaa.
Puhdas oman edun tavoittelu ei hänen mukaansa todennäköisesti saa aikaan ratkaisevaa vastavoimaa fossiilisille polttoaineille.
”Moraalinen tuohtumus sen sijaan kenties voisi — ja tässä piilee uuden matematiikan todellinen merkitys. Sen voi uskottavasti kuvitella saavan aikaan todellisen liikkeen.”