Maxence Melo.
Maxence Melo. Kuva: Maxence Melo.

Ilmaisunvapauden puolustaja telkien taakse Tansaniassa

Keskustelusivusto Jamii Forumsin toisen perustajan ja johtajan Maxence Melon vangitseminen kertoo karua kieltä kansalaisyhteiskunnan tilasta Tansaniassa.

Teksti: Kirsi Koivuporras-Masuka

Melo pidätettiin viime viikolla paljon puhutun verkkorikoslain nojalla, koska hän ei ole suostunut paljastamaan tiettyjen aktiivisten keskustelijoiden oikeaa henkilöllisyyttä.

Jamii Forums on Tansanian suosituin keskustelusivusto, jossa käydään paljon yhteiskunnallista debattia. Sivustolla on myös vahva moderointikoneisto, joka muun muassa tarkistaa faktoja ja seuraa keskustelun tasoa. Esimerkiksi henkilökohtaiset hyökkäykset ovat sivuston sääntöjen mukaan kiellettyjä.

Jamii Forumsilla on ollut merkittävä rooli muun muassa korruptiotapausten paljastamisessa.

Perjantaina luetut syytteet nostettiin BBC:n artikkelin mukaan tutkinnan vaikeuttamisesta ja siitä, ettei Jamii Forumsia ole rekisteröity verkkorikoslain nojalla domain-päätteellä co.tz.

Melo vastasi maanantaina häntä vastaan nostettuihin syytteisiin ja Twitter-tiedot kertovat hänen vapautuneen takuita vastaan.

Tapasimme Maxence Melon alkuvuodesta, jolloin haastattelimme häntä kansalaisyhteiskunnan toimintavapaudesta Tansaniassa. Jo tuolloin Melo kertoi, että hän oli saanut viranomaisilta lukuisia yhteydenottoja ja uhkauksia.

Katso videolta, mitä Melo kertoi haastattelussa.

,

,

Suomessa esimerkiksi Vikes seuraa Tansanian sananvapaustilannetta. Ota osaa keskusteluun ja anna tukesi Melolle Twitterissä #FreeMaxenceMelo ja #civicspace.