Onko tässä ensimmäinen merkki uudesta kehityksen loikasta Afrikassa? Kiinalainen 80 dollarin IDEOS-älypuhelin. Kuva: Onko tässä ensimmäinen merkki uudesta kehityksen loikasta Afrikassa? Kiinalainen 80 dollarin IDEOS-älypuhelin.

Hyppääkö Afrikka seuraavaksi PC-tietokoneen ja Nokian ylitse?

Halvat Android-älypuhelimet menevät kuin kuumille kiville Keniassa. Käyköhän pöytätietokoneille pian kuin pöytäpuhelimille: niitä ei kehittyvässä Afrikassa kohta kukaan halua?

Teksti: Esa Salminen

Lisää huonoja uutisia Nokialle, joka pitää Afrikan halpispuhelinmarkkinoita tiukasti hyppysissään: yli 350 000 kenialaista on jo ostanut 80 dollarin kiinalaisen älypuhelimen, joka käyttää Googlen Android-käyttöjärjestelmää, uutisoi Singularityhub-sivusto.
Uutinen sai business-lehti Forbesin kolumnistin, tutkija Tim Worstallin tuoreeltaan ennustamaan, että edessä voi olla uusi teknologinen hyppäys: samaan tyyliin kuin Afrikan maat jättivät kalliit lankapuhelinverkot vetämättä ja hyppäsivät suoraan kännyköihin, voi suuri osa afrikkalaisista jättää Windows-PC-koneen ostamatta ja käyttää vain älypuhelinta.
Niillä ei toki pysty niin tehokkaasti vaikkapa kirjoittamaan, mutta eipä sitä suurin osa tietokoneen käyttäjistä teekään. Tiedon hakeminen ja erilaiset pankki- ja muut sovellukset toimivat puhelimessa ihan yhtä nopeasti.
Duken yliopiston apulaisprofessori Marc Bellemare menee vielä pidemmälle Worstallin juttua kommentoivassa blogitekstissään. Hänestä on täysin mahdollista, että Afrikka käyttää tablettitietokoneita. Ne kestävät paremmin kuin pöytäkoneet, ja ovat kätevämmät työkäytössä kuin kännykät.