Huonoin paikka naisille

Mikä mahtaa olla maailman huonoin maa sukupuolten välisen tasa-arvon näkökulmasta?

Teksti: Jukka Aronen

Jos otetaan huomioon lapsivuodekuolemat ja teiniraskaudet, naisten parlamenttipaikat ja koulunkäyntimahdollisuudet sekä naisten osallistuminen työelämään, saadaan jonkinlainen karkea käsitys siitä, missä maissa naisilla ja miehillä on tasa-arvoisemmat lähtökohdat elämään ja missä puolestaan vallitsee epätasa-arvo miesten hyväksi.

Huonoimmat pisteet naisten näkökulmasta saa Pohjois-Afrikan kansannousuaallon saavuttama Jemen, jossa naisilla on ollut – muiden esteiden lisäksi – vaikea päästä päättämään yhteisistä asioista. Maan 301-jäsenisessä parlamentissa on ollut 1-2 naista. Paikalliset järjestöt ovat yrittäneet ajaa ensi kuussa pidettävien vaalien alla 15 prosentin kiintiötä naisedustajille.

UNDP:n tänään naisten päivänä julkaisemassa tiedotteessa listataan huonoimmat ja parhaat tasa-arvon maat. Parhaan maan titteli menee Hollannille.

PS. Naisten päivänä on hyvä katsoa perulaisen sosiologin Virginia Vargasin puhe vuodelta 2008, jossa tiivistetään se, miten naiset ovat kamppailleet tasa-arvon puolesta.