Homojen tappolaki läpi Ugandassa ylihuomenna?

Poliittiset levottomuudet ovat antaneet Ugandan konservatiiviselle siivelle mahdollisuuden tuoda takaisin parlamenttiin aiemmin pöydälle jääneen lakiesityksen siitä, että homoudesta voitaisiin tuomita kuolemaan.

Teksti: Esa Salminen

Seksuaalivähemmistöjen oikeudet Ugandassa nousivat kansainväliseen huomioon, kun paikallinen lehti julkaisi tunnettujen homoseksuaalien kuvia tämän vuoden tammikuussa, ja kehotti ihmisiä hirttämään heidät. Ihmisoikeusaktivisti David Kato murhattiin.
Kansainvälinen painostus sai Ugandan presidentti Musevenin vetämään vuonna 2009 tukensa lailta, joka sallisi kuolemantuomion homoseksuaalisuudesta ja myös velvoittaisi kansalaiset raportoimaan poliisille epäillystä homoseksuaalisuudesta.
Ugandan parlamentti on sulkeutumassa hiljattain käytyjen vaalien jälkeen 12. toukokuuta, ja uskonnolliset lobbaajat parlamentissa ja sen ulkopuolella yrittävät lehtitietojen mukaan saada kiistellyn lain läpi vielä viime metreillä.
Kampalan katuja pyyhkivät protestit ja epävakaus takaavat mahdollisesti riittävän sumuverhon sille, ettei kansainvälinen yhteisö huomaa lain etenemistä.
Kansainvälisen järjestöverkosto Avaazin vetoomuksen voi allekirjoittaa täällä.