Guardian: YK varoittaa ruokakriisin uhkaavan ensi vuonna

Maailman viljavarastot ovat tyhjimmillään sitten vuoden 1974. Huono sää Yhdysvalloissa tai muissa merkittävissä ruoan viejämaissa saattaa sytyttää merkittävän ruokakriisin vuonna 2013, varoittaa YK.

Teksti: Esa Salminen Kuva: Istvan Takacs

Vehnän, maissin ja muiden perusruoka-aineiden hinnat ovat jo nyt lähellä niitä huippuja, jotka aiheuttivat ruokamellakoita vuonna 2008, kirjoittaa brittilehti Guardian. Lehden mukaan tämä vuosi on kuudes viimeisen 11 vuoden aikana, kun maailmassa kulutetaan enemmän ruokaa kuin tuotetaan.
Oxfam varoittaa, että perusruoka-aineiden hinnat saattavat kaksinkertaistua seuraavien 20 vuoden aikana, mikä on katastrofaalinen uutinen köyhille, jotka käyttävät suuren osan rahoistaan ruokaan.
Intialaisen Economic Timesin mukaan 24 maan kehitysmaaryhmä vetosi Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kokouksen yhteydessä rikkaisiin maihin, jotta nämä lopettaisivat perushyödykkeillä keinottelemisen.
Keinottelu aiheuttaa hintojen heilahtelua ja heikentää ruokaturvaa. Maaryhmän mukaan rikkaiden maiden tulisi ruoalla keinottelun lopettamisen lisäksi välttää protektionismia ja luopua vientituista, joilla heikennetään ruoantuotantoa kehitysmaissa.