Kehityskomissaari Andris Piebalgs. Kuva: Kehityskomissaari Andris Piebalgs.

Guardian: Kehityskomissaari puolustaa EU:n apua yksin

EU:ssa neuvotellaan unionin budjetista vuosille 2014—2020. Kehityskomissaari Andris Piebalgs hakee seitsenvuotiskaudelle 51 miljardia euroa kehitysapuun — siinä kun käynnissä olevan budjettikauden apu on ollut 40,5 miljardia. Kasvun turvin EU antaisi 0,7 prosenttia bruttokansantulostaan apuun.

Teksti: Esa Salminen

Piebalgs taistelee kehitysyhteistyöbudjetista yksin, kirjoittaa Mark Tran brittilehti Guardianin blogissa. Tranin mukaan muiden rahoituskokonaisuuksien — kuten aluekehitysrahaston ja maatalouspolitiikan — ympärille on muodostunut tukijoukkoja. Piebalgs on sanonut, ettei apubudjetti vaikuta huolettavan EU:n jäsenmaita.
Eurooppa-neuvosto päättää unionin budjetista 22.—23. marraskuuta.
Piebalgs on yrittänyt vedota viime viikolla julkaistuun eurobarometriin, jonka mukaan 85 prosenttia unionin kansalaisista kannattaa kehitysyhteistyön jatkamista talouskriisistä huolimatta ja 61 prosenttia haluaa kasvattaa apua.
Reilu puolet katsoo, että nopeasti kasvaville talouksille ei enää tulisi antaa apua. Piebalgs on samaa mieltä: hän on esittänyt, että EU keskittyisi maailman köyhimpiin maihin ja lopettaisi avun 19 maalle, muiden muassa Brasilialle, Indonesialle ja Intialle.
Ajatushautomo IDS on toistuvasti muistuttanut Piebalgsia siitä, että suurin osa maailman köyhistä asuu keskituloisissa maissa, joissa kehitysavulla ja erityisesti muulla ulkopolitiikalla olisi vielä paljon tehtävää.