Eteläisen Afrikan media vastatuulessa

Mitä tulee hyvään hallintoon Afrikassa, eteläinen Afrikka pärjää kohtuullisen hyvin. Lehdistönvapaudessa mantereen eteläosa on kuitenkin ottamassa takapakkia.

Teksti: Esa Salminen

Valtioiden omistamat sanomalehdet ovat aina melko kaameita, kirjoittaa The Economist joulukuun 16. päivä. Esimerkiksi Sambian valtion The Times of Zambia ylistää presidentin hyvää työtä – ja jättää mainitsematta, että maa on yksi kolmesta koko maailmassa, jonka inhimillisen kehityksen indeksi on tänään alhaisempi kuin vuonna 1970.
Vaikka Eteläisen Afrikan kehitysyhteisö SADC:n maat pärjäävät hyvää hallintoa mittaavassa Mo Ibrahim -indeksissä hyvin, ei niistä yksikään Mauritiusta lukuun ottamatta saa vapaan lehdistön statusta yhdysvaltalaisen Freedom Housen listauksessa.
Zimbabwe on surullisin esimerkki – ikävä sanoa, mutta tietenkin – mutta surullisinta on, että perinteisesti vapaamielinen Etelä-Afrikka on ottanut taka-askelia myös. Sen status on tippunut vapaasta ”osittain vapaaksi”.
Nyky-ANC on tiukentanut otettaan lehdistöstä, ja uusia, yhä tiukempia lakeja on suunnitteilla.
Rohkeutta ei Etelä-Afrikassa silti puutu. Esimerkiksi Mail&Guardian – jonka maan presidentti haastaa oikeuteen tämän tästä pilakuvien tähden – käy sinnikästä oikeustaistelua saadakseen valtiolta Zimbabwen 2002 vaaleihin liittyviä selvityksiä. Oma arvaukseni on, että kun Etelä-Afrikan lehdistö vuonna 1994 pääsi vapaaksi, se tappelee viimeiseen asti ennen kuin suostuu taas vaikenemaan.