Öljyllä rikastunut Abu Dhabi on Arabiemiraateista varakkain. Kuva: Öljyllä rikastunut Abu Dhabi on Arabiemiraateista varakkain.

Emiraatit antavat ”kehitysapua” Yhdysvalloille

Yhdistyneillä arabiemiraateilla on ohjelma: autetaan köyhiä yhdysvaltalaiskuntia, jotta ihmiset ajattelisivat hyvää emiraateista.

Teksti: Esa Salminen Kuva: Ramkumar Ramesh

Emiraattien lähetystö tukee monia köyhiä yhdysvaltalaiskuntia kehitysavun tapaan, kirjoittaa The Washington Post. Hurrikaanin tuhoama koulu Missourin Joplinissa rakennettiin uudelleen vakuutusyhtiön tuella, mutta kirjoja ei saatu mistään. Arabiemiraattien lähetystö kustansi kaikille oppilailla Macbook-tietokoneet.Toisaalla emiraatit rakentavat teho-osastoa sairaalaan, ja viime vuosina lähetystö on rahoittanut tekonurmikenttiä köyhien alueiden jalkapalloharrastajille Chicagoon, Los Angelesiin, Miamiin ja New Yorkiin.Washington Postin tulkinnan mukaan motiivit auttamiselle ovat samat kuin Yhdysvaltain (ja sivumennen sanoen enemmän tai vähemmän kaikkien avunantajien): auttaa heikommassa asemassa olevia ja vaikuttaa ihmisten mielikuviin avunantajasta. Taustalla on mielipidemittaus, jonka mukaan noin 70 prosentilla yhdysvaltalaisista ei ollut oikeastaan mitään mielikuvaa Yhdistyneistä arabiemiraateista, joka haluaa profiloitua lännen liittolaisena Lähi-idässä.Ei enää ole järin uusi ilmiö, että muutkin kuin perinteiset avunantajat osallistuvat aputalkoisiin – kukin omien motiiviensa kera. Mutta kuinka tavallista on, että avustettavat kohteet etsitään suurimpien avunantajien sisältä? Venezuela kai rahoitti jossain välissä vastaavia hankkeita Yhdysvalloissa, tuleeko mieleen muita esimerkkejä? Tämä on mielenkiintoinen käänne maailman valtasuhteissa.