Economist: Missä kaatuvat jasmiinintuoksuiset dominopalikat?

Hosni Mubarak joutui seuraamaan Tunisian-kollegaansa ja luopui vallasta. Mediassa puhutaan dominopalikoista ja mietitään missä kaatuu seuraava diktaattori.

Teksti: Esa Salminen

The Economist julkaisi laskelmansa siitä, missä Tunisian vallankumouksen alulle panema arabimaailman demokratisoituminen seuraavaksi saattaa tuntua. ”Kengänheittäjien indeksiä” varten lehden tutkijat tarkastelivat alle 25-vuotiaiden osuutta väestöstä sekä heidän absoluuttista määräänsä, nykyhallituksen aikaa vallan kahvassa, korruptiota, demokratian puutetta ja sensuuria.
Arabiliiton maista pois jätettiin Komorit ja Djibouti, koska ne ovat sen verran erilaisia kuin muut, sekä Palestiinalaisalueet, Somalia ja Sudan, koska vertailukelpoista tietoa ei ollut saatavilla.

Kuva: The Economist
Listan johtaja ei yllätä: Jemen on välähdellyt epävakaisuudellaan lehdissä jo jonkin aikaa. Mutta Afrikan kannalta olisi hyvin mielenkiintoista seurata mitä tapahtuisi, jos listan kakkonen kävisi demokratian tielle: jos libyalaiset heittäisivät Gaddafin ulos, voisivat muutoksen aallot ulottua kauas etenkin Länsi-Afrikkaan, jota Gaddafi kovasti tukee. Samalla haudattaisiin varmaankin lähinnä Gaddafin ajama unelma Afrikan unionin muuttamisesta liittovaltioksi nimeltä Afrikan Yhdysvallat.
Entä mitä sanoisi muu maailma, jos irakilaiset marssisivat kaduille ja vaatisivat muutosta?

,