Debattia ilmastonmuutoksesta ja kehityksestä

Helsingissä on ensi viikolla monta mahdollisuutta päästä kuuntelemaan ja keskustelemaan ilmastonmuutoksen ja kehityksen kytköksistä.

Teksti: Outi Hakkarainen

Mukana on kiinnostavia kansainvälisiä vieraita: tutkija-aktivisti Shalmali Guttal Thaimaasta, Bolivian ilmastoneuvottelija René Orellana ja arvostettu ilmastotutkija Arun Agrawal, joka on työskennellyt professorina Michiganin yliopistossa ja tullut tunnetuksi tutkimuksistaan metsien suojelusta ja hallinnasta ja paikallisten ihmisten osallistamisesta niihin.

Keskeisenä raamina on loppuviikosta pidettävä Kehitysmaatutkimuksen seuran kansainvälinen konferenssi ”Ilmasto muuttuu, muuttuuko kestävä kehitys”, jota myös muun muassa Kepa ja Siemenpuu-säätiö ovat olleet järjestämässä. Keskiviikkokin tarjoaa monia herkkuja.

Silloin keskustellaan Siemenpuu-säätiössä vuonna 2012 pidettävästä YK:n Rio+20 konferenssista erityisesti ilmastokysymysten ja Bolivian näkökulmasta. Boliviahan on kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa aiheuttanut haastavilla kannoillaan ihastusta ja paheksuntaa, joten on jännittävää kuulla miten ulkoministeriömme, Suomen luonnonsuojeluliiton ja YK-liiton edustajat René Orellanin puheenvuoron tulkitsevat. Orellana on Bolivian entinen ympäristö- ja vesiministeri ja nykyisin maan ilmastoneuvottelujen delegaation jäsen.

Shalmali Guttal kertoo Kepassa työstään järjestössä ”Focus on Global South”. Guttal on kansainvälisesti tunnettu intialaistaustainen aktivisti, joka on yli 25 vuoden ajan sekä tutkinut kehityskysymyksiä että aktiivisesti pyrkinyt edistämään ekologista oikeudenmukaisuutta etenkin Mekongin alueella. Viime vuosina erityisesti kansainvälisen politiikan vaikutukset maanviljelijöiden, paikallisyhteisöjen ja naisten elämään ovat olleet hänelle keskeisiä aiheita.

Kepassa keskustellaan myös siitä, mitä kaikkea ilmastonmuutos ja fossiilisten polttoaineiden ehtyminen globaalin etelän ihmisten elämässä tarkoittavat. Millaisia muutoksia on tapahtunut ja mitä on odotettavissa? Millaisia paikallisia ratkaisuja muuttuviin elinoloihin on jo keksitty ja mitä olisi mahdollista vielä tehdä? Keskustelussa pohditaan myös sitä kriittistä kysymystä, miten paikalliset aloitteet ja kansainvälisten ilmastoneuvottelujen edistämät markkinapohjaiset ratkaisut suhtautuvat toisiinsa. Keskustelu järjestetään yhdessä Siemenpuu-säätiön kanssa, ja sitä ovat virittämässä Shalmali Guttal ja René Orellana.

Torstaina ja perjantaina onkin sitten kokopäiväisen konferenssin vuoro. Suomalaisten asiantuntijoiden ja edellä mainittujen ulkomaisten vieraiden pitämien alustusten lisäksi konferenssissa työskentelee molempina päivinä seitsemän työryhmää, joista yhden ovat järjestäneet Kepa ja Siemenpuu-säätiö. Guttal ja Orellana toimivat resurssihenkilöinä työryhmässä, jossa kuullaan seitsemän alustusta. Aiheena on
erityisesti kansalaistoiminta ja ilmasto-oikeudenmukaisuus.

Konferenssi päättyy loppupaneeliin, jossa on mukana myös Tasavallan presidentin kestävän kehityksen neuvonantaja Hannu Kyröläinen.

Kaikki muut tilaisuudet ovat ilmaisia paitsi konferenssi, jonne sinnekin voi maksutta tulla alustuksen tai kaksi kuuntelemaan. Jos haluat osallistua koko konferenssiin, voit maksaa osallistumismaksun (30/10 euroa) ensimmäisen päivän aamuna paikan päällä. Kaikki tilaisuudet ovat englanninkielisiä.
Tervetuloa!

***

Siemenpuun tilaisuus: keskiviikkona 9.2.2011 klo 15-17
Paikka: Siemenpuu-säätiö, Haapaniemenkatu 7-9 B
Ilmoittautuminen ja lisätietoja: kirsi.chavda@siemenpuu.org (puh. 09-272 2336) Mukana: René Orellana, Jouni Nissinen (SLL), Jenni Kauppila (YK-liitto), Matti Nummelin (UM)

Kepan tilaisuus Shalmali Guttalin kanssa keskiviikkona 9.2. klo 13-15
Paikka: Kepan Dialogi koulutustila, Töölöntorinkatu 2 A
Ilmoittautuminen ja lisätietoja: kaisu.osterinen@kepa.fi (puh. 09-584 23244)

Kepan ja Siemenpuusäätiön tilaisuus keskiviikkona 9.2. klo 16-18
Paikka: Kepan tieto- ja järjestötila Lähde (sisäänkäynti Töölöntorinkadun ja Döbelninkadun kulmasta)
Mukana: Shalmali Guttal ja René Orellana
Lisätietoja Kepan tapahtumakalenterista
Ilmoittautuminen: outi.hakkarainen@kepa.fi (puh. 09-584 23228)

Konferenssin järjestävät Suomen kehitystutkimuksen seura, suomalaisten yliopistojen yhteistyöverkosto UniPiD, Helsingin yliopiston politiikan ja talouden tutkimuksen laitos, Suomen ympäristökeskus SYKE, Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa, Siemenpuu-säätiö ja Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto.

Lisätietoja konferenssista Kehitystutkimuksen seuran sivuilta
Lisätietoja työryhmistä
Lisätietoja myös: Tiina Kontinen (tiina.kontinen@helsinki.fi, 050-525 7476)