Changemaker: Suomi on rauhantekijä ja asekauppias

Kirkon Ulkomaanavun nuorisoverkoston Changemakerin asevientiä kritisoiva Rauhantekijä -kampanja alkoi 17. huhtikuuta.

Teksti: Esa Salminen

”Ei tiedä toinen käsi, mitä toinen tekee”, laulaa Puppa J Changemakerin tänään julkaistulla kampanjavideolla. Verkosto haluaa kampanjallaan kiinnittää huomiota siihen, että rauhanvälittämisen suurmaaksi mielivä Suomi vie edelleen aseita ja puolustustarvikkeita maihin, joissa on käynnissä sota tai konflikti.
”Aseviennillään Suomi tukee sotarikoksia muun muassa Saudi-Arabiassa ja Israelissa”, Changemaker toteaa tiedotteessaan. ”Suomi on myöntänyt vientilupia myös maihin, jotka ovat sen kehitysyhteistyön kohdemaita.”
Changemaker vaatii, että Suomi lopettaa aseiden ja puolustustarvikkeiden viennin sellaisiin maihin, joissa on meneillään sota tai aseellinen konflikti, joissa tapahtuu vakavia ihmisoikeusrikkomuksia, joissa demokratian toteutuminen on puutteellista tai joissa on korkeat aseväkivaltatilastot.
Lisäksi verkosto vaatii, että Suomi edistää jatkossakin aktiivisesti kansainvälisen, asekauppaa rajoittavan sopimuksen syntymistä YK:ssa. Rauhantekijä-kampanjasivulla voi allekirjoittaa vetoomuksen ulkoministeriölle.