Cancún: Lehtomäki vastaa järjestöjen kritiikkiin

Kerroimme toissapäivänä blogissamme Suomeen kohdistuneesta Avaaz-järjestön kritiikistä. Ympäristöministeri Paula Lehtomäki pitää väitteitä kohtuuttomina Suomen Luonto -lehden haastattelussa.

Teksti: Jukka Aronen

Suomen Luonto kirjoittaa:

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk.) ärsyyntyi kuullessaan kansainvälisen Avaaz-kampanjaverkoston kovasta kritiikistä Suomen metsäpolitiikkaa kohtaan.

”Joissakin maissa on sahattu kaikki metsät siilitukaksi, ja kun sitten pystytetään yksi mänty johonkin, se on tiputanssin paikka! Sitten joku tulee helikopterilla lentelemään metsiemme päällä ja sanoo, että olette hoitaneet metsätaloutenne paskasti”, Lehtomäki tuhahtaa Suomen Luonnolle ilmastokokouksen aikaan Cancúnissa.

Avaaz suomii maatamme metsäyhtiöiden suosimisesta ilmastoasioissa. Kampanjaverkoston kritiikki on epämääräistä, mutta siinä viitataan Suomen haluun laskea metsien hiilinielut ennusteiden perusteella.

Kansalaisjärjestöt Suomen luonnonsuojeluliittoa myöten pitävät laskentatapaa vääränä. Ennusteet perustuvat kasvaviin hakkuumääriin, vaikka ne ovat viime vuosina laskeneet.

Lehtomäki pitää kritiikkiä epäreiluna, sillä Suomi on antanut periksi laskentamallistaan.

”Suomi on sen mallin takana, joka on tänä syksynä hyväksytty Euroopan unionin neuvostossa. Mutta toki Suomi siellä on aktiivinen, sillä hittoako se muita EU-maita kiinnostaa, mitä laskentamallia käytetään, kun eihän niillä edes merkittäviä metsiä ole.”

Suomen luonnonsuojeluliitto sanoo olevansa tyytyväinen, jos Suomi perääntyy laskentatavastaan lopullisesti.

Lisää Suomen Luonnon sivuilla.

Kepan Cancún-sivut