Britannia aikoo säätää kehitysyhteistyölain

Ilmastolaki Brittein saarilla jo on. Seuraavaksi hallitus aikoo tuoda maahan lain, joka takaa 0,7 prosenttia bruttokansantulosta kehitysyhteistyöhön.

Teksti: Esa Salminen

Britannian konservatiivit ovat asiasta vielä hieman erimielisiä, mutta maan pääministeri David Cameron pitää päänsä, ja Britannia säätää lain siitä, että Britannia täyttää lupauksensa kehitysyhteistyöbudjetissa, kirjoittaa brittilehti Guardian.
Alun perin ajatus on työväenpuolueen, Kepakin uutisoi, kuinka Gordon Brown lupaili sitä jo vuonna 2009.
Britit ovat edelleen tiukasti saavuttamassa YK:ssa ja EU:ssa sovittua tavoitetta. Siinä kun useimmat avunantajamaat, Suomi mukaan lukien, pyrkivät tähän vuonna 2015, Britannia haluaa saavuttaa tavoitteen jo 2013. Siitä huolimatta, että kotimaassa kritisoidaan avun lisäämistä, kun talous on säästökuurilla. Vuonna 2010 Suomi ja Britannia olivat melkein rinta rinnan prosenttiosuuksissa: Britannia kiri 0,56 prosentillaan juuri ja juuri Suomen 0,55 edelle.
Lainsäätö taitaa olla brittien tapa varmistaa, että kauniit puheet toteutuvat: aiemmin tässä kuussa Britannian energia- ja ilmastonmuutosministeri Chris Huhne ilmoitti, että ilmastolain hengessä Britannian uudella ilmastobudjetilla aiotaan leikata hiilidioksidipäästöt vuoden 1990 tasosta 50 prosentilla vuoteen 2025 mennessä ja 80 prosentilla vuoteen 2050 mennessä.
Siinäpä haastetta meikäläisille lainsäätäjille, jotka aloittelevat uutta kauttaan.