Biljoonan dollarin skandaali

Kuinka paljon on biljoona eli tuhat miljardia dollaria? Yhden dollarin seteleiksi muutettuna ja pituussuunnassa yhteen teipattuna summasta saataisiin kaistale, joka ulottuisi maasta aurinkoon. Kyllä, luit oikein. Aurinkoon.

Teksti: Jukka Aronen

Tänään lanseerattiin ONE.org-järjestön uusi kampanja Trillion Dollar Scandal. Se on kohdistettu maailmanlaajuista korruptiota vastaan.

Kampanjaa varten tehtyjen laskelmien mukaan kehitysmaat menettävät korruption vuoksi tuhat miljardia dollaria vuosittain. Syynä tähän ovat ennen kaikkea:

hämärät sopimukset luonnonvarojen myynnistä
pöytälaatikkoyhtiöiden käyttö välikätenä
rahanpesu
laiton veronkierto

Tuhannen miljardin vedätys saa aikaan sen, että köyhillä mailla on entistä vähemmän verotettavaa ja sitä kautta tuloja käytettävänä opettajien palkkaamiseen tai sairaaloiden pyörittämiseen. ONE.orgin mukaan globaalin korruption takia menetetään vuosittain 3,6 miljoonaa ihmishenkeä.

Kampanjan julkaisemassa raportissa kerrotaan, että veroparatiiseissa on jopa 20 000 miljardia dollaria, joista 3 200 miljardia ovat selvittämättömistä lähteistä, todennäköisesti kehitysmaista. Jos jälkimmäistä summaa voisi verottaa, tulot yltäisivät 19,5 miljardiin.

Kampanjaan voi osallistua julkaisemalla alla olevan Twitter-viestin, jossa kehotetaan EU-komissiota (ja Jyrki Kataista) puhumaan Australiassa 20. syyskuuta kokoontuvalle G20-ryhmälle korruption lopettamisesta ja piilossa olevien finanssikytkyjen avoimeksi tekemisestä.   

.@ecfin This is your chance to make history. Stop the #TrillionDollar Scandal this #G20 one.org/scandal pic.twitter.com/2gIjN8hVzl

Myös kotimaassa voi vaikuttaa asiaan Veroparatiisimatkat-kampanjan kautta.