Avoimen datan festivaali Helsinkiin

Myös kehityskysymyksiä avataan 17.–22. syyskuuta. Pääpuhujaksi saapuu kehystatistiikan supertähti Hans Rosling.

Teksti: Esa Salminen

Avoin tieto on levittäytynyt viime vuosina myös kehitysyhteistyökentälle: puhutaan avoimesta hallinnoista kehitysmaissa (ja muuallakin), yrityksiltä vaaditaan avoimempaa kirjanpitoa ja kehitysavun antajille on kehitetty ohjelmia ja internetsovelluksia avoimeen dataan. Suomikin on sitoutunut IATI-ohjelmaan, jossa kehitysaputiedot raportoidaan avoimesti ja yhteismitallisesti muiden kanssa.
Avoin kehitys on yksi aihealueista OKFestivalilla Helsingissä 17.–22. syyskuuta. Viikon mittaisen festivaalin ohjelma koostuu työpajoista, luennoista, hackathon-ohjelmointisessioista sekä verkkotapahtumista.
”Festivaalin aikana keskitytään tarkastelemaan tiedon avaamisen hyötyjä, erilaisia organisaatioita, jotka voivat hyötyä uudenlaisesta tiedon jakamisesta, sekä sitä, minkälaisia vaikutuksia läpinäkyvyydellä voi olla yhteiskunnassa”, kerrotaan festivaalin verkkosivuilla.
”Ohjelmassa on mukana yhteensä 13 aihealuetta hallinnon läpinäkyvyydestä avoimeen laitteistoon, ja siinä korostetaan ympäri maailmaa syntyvien avoin tieto- sekä avoin data -aloitteiden moninaisuutta.”
Festivaali tuo Suomeen myös avoimen datan, datajournalismin ja avoimen kehitysyhteistyön kärkinimiä maailmalta. Meitä Kepan verkkotoimituksessa kiinnostavat ainakin brittilehti Guardianin datajournalismin ekspertit – sekä tietenkin Hans Rosling, ruotsalainen kansanterveyden professori, internetilmiö ja datan visualisoinnin mestari.