Apu-uutisointi: kohtuullisen tehostamista vai hukkaan valuvaa rahaa?

Helsingin Sanomat otsikoi 11. marraskuuta: ”EU-komissio: Kehitysapu valuu hukkaan”. Lehden omat lähteet eivät näyttäisi tukevan Hesarin otsikkoa.

Teksti: Esa Salminen

Uutinen perustuu ilmeisesti kehityskomissaari Andris Piebalgsin kehityskomiteassa 9. marraskuuta pitämälle puheelle sekä kansalaiskonsultaatiossa olevaan ”vihreään paperiin”, joissa puhutaan avun tehostamisen puolesta.

Kyse on (otsikon raflaavuuden lisäksi) lähinnä luetun ymmärtämisestä: komissaari sanoo, että köyhyyttä on edelleen maailmassa sietämättömän paljon, ja vaikka kuinka nostaisimme avun määrää, ei vuosituhattavoitteita saavuteta 2015 mennessä – monissa maissa edistystä tapahtuu vähän, jos ollenkaan.

Otsikoija tekee tästä wahlroosmaisen hätäisen päätelmän ja ajattelee, että komissaari sanoo avun menevän hukkaan. Mutta ei hän sanonut.

Piebalgsin puhe ja konsultaatiossa oleva vihreä paperi itse asiassa suitsuttavat avun parantuneen ja saaneen aikaan paljon: ”The EU has made a real difference on the ground to millions of people around the world”, komissaari sanoi heti puheensa aluksi. Avun perillemenossa ja sen tehokkuudessa on myös edistytty, Piebalgs kehui.

Vihreässä paperissa jatketaan: ”apu yksin ei koskaan nosta miljoonia ihmisiä köyhyydestä.”

Se on aika eri asia kuin se, että apu valuu hukkaan.