GFI:n raportin mukaan laittoman pääomapaon suuruus on kasvanut vuosituhannen alusti lähtien keskimäärin 12 Kuva: GFI:n raportin mukaan laittoman pääomapaon suuruus on kasvanut vuosituhannen alusti lähtien keskimäärin 12

Afrikassa teeskennellään köyhää

Tutkijat löysivät uuden selitysmallin sille, miksi Kamerunissa kannattaa ottaa lainaa, vaikka tilillä on säästöjä.

Teksti: Esa Salminen

Kehitystaloustutkija Marc Bellemare esittelee blogissaan kiintoisaa tuoretta tutkimusta siitä, kuinka Kamerunissa ihmisillä on pankkilainaa samaan aikaan kun tilillä on säästöjä. Kaikkiaan 19 prosenttia kaikista lainoista on sellaisia, että velalliset voisivat maksaa ne pois tilillä olevilla rahoilla. Tappio korkojen tähden on noin 24 prosenttia vuodessa.
Aiemmin tämäntyyppistä käyttäytymistä on tutkittu Yhdysvalloissa, joissa ihmisillä oli korkeita luottokorttilaskuja samaan aikaan kuin tilillä oli säästöjä. Ilmiötä on selitetty esimerkiksi sillä, että ihmiset haluavat varautua yllättäviin menoihin ja pitää puskurirahaa tilillä, josta sen saa tarvittaessa nopeasti käyttöön.
Kamerunissa syy on ainakin osittain toinen, tai monisyisempi. Haastatteluissa kävi ilmi, että ihmiset haluavat osoittaa ystävilleen ja naapureilleen, ettei heillä ole rahaa, vaan itse asiassa omaakin velkaa. Näin välttyy lainaamasta tai antamasta omia rahojaan kavereille ja perheenjäsenille.