Afrikan unionin rivit rakoilevat

Afrikan unionin piti keskustella sisäisen kaupankäynnin kehittämisestä, valita uusi puheenjohtaja ja ratkoa kulisseissa Sudanin ja Etelä-Sudanin öljykiistaa. Tulokset jäivät laihoiksi.

Teksti: Esa Salminen

Uutisoimme viime viikolla, että Afrikan unionin johtajat kokoontuivat prameissa uusissa tiloissa Addis Abebassa.
Guardianin kattavan loppuanalyysin mukaan tulokset jäivät vaisuiksi, sillä keskustelujen pääosan napannut johtajavalinta päättyi yllättävään pattitilanteeseen. Istuvaa puheenjohtajaa, Ghanan Jean Pingiä haastamaan lähtenyt eteläafrikkalainen Nkosazana Dlamini-Zuma vetäytyi kisasta, kun kannatus ei riittänyt.
Ainoaksi ehdokkaaksi jäänyt Jean Ping ei saanut vaadittavaa kahden kolmasosan äänten enemmistöä, kun unioni hajosi ranskan- ja englanninkielisiin leireihin. Dlamini-Zuman äänestäjät eivät halunneet tukea Pingiä, ja tätä syytettiin myös siitä, ettei Afrikan unioni ottanut riittävän nopeasti etäisyyttä (Afrikan unionin suureen rahoittajaan) Muammar Gaddafiin Libyan vallankumouksen aikana.
Ping toimii puheenjohtajana seuraavaan kokoukseen saakka, joka järjestetään Malawissa kesällä. Järjestön sääntöjen mukaan hän ja Dlamini-Zuma eivät voi asettua silloin ehdolle.
Puheenjohtajaäänestykseen saakka kokouksessa oli Guardianin mukaan hehkutettu Afrikan yhtenäisyyttä ja renessanssia. Hankalan äänestyksen jälkeen poliittinen realismi iski päälle. Myös Sudanien öljykiista jäi toistaiseksi ratkaisematta, vaikka tiettävästi riitapukarit kävivätkin pitkiä neuvotteluja, joiden toivotaan lähentävän maiden suhteita.
Kannattaa katsastaa myös Guardianin hieno kuvagalleria unionin huippukokouksesta.