Bush ja Etelä-Afrikan silloinen presidentti Thabo Mbeki vuonna 2003. Kuva: Bush ja Etelä-Afrikan silloinen presidentti Thabo Mbeki vuonna 2003.

ABC: George W. Bushin työ Afrikassa saa kiitosta muilta yhdysvaltalaispresidenteiltä

Sudanien välinen rauha, merkittävä lisäsatsaus hiv- ja malariatyöhön sekä ylipäänsä avun ennenkuulumattoman suuri lisäys Afrikan maille keräävät kiitosta.

Teksti: Esa Salminen

Uutistoimisto ABC:n mukaan kaikki muut elossa olevat Yhdysvaltain presidentit kiittelivät George W. Bushin panosta Afrikalle, kun he osallistuivat Bushin nimeä kantavan presidentillisen kirjaston ja museon avajaisiin Dallasissa eilen.Barack Obama puhui Bushin myötätunnosta tämän johtaessa hiv/aidsin ja malarian vastaista taistelua, ja Jimmy Carter muistutti kuulijoita, että Bush nosti kautensa aikana Afrikalle annettavaa kehitysapua 640 prosentilla. Hänen hallituksensa kanavoima apu Afrikan maille on ollut Yhdysvaltain — ja todennäköisesti koko maailman — suurinta.Bushin PEPFAR-aidsohjelmaa on kritisoitu sen pidättyväisyyspainotuksesta, mutta enemmän sitä on kiitetty siitä, että lisäresurssit ovat olleet merkittävä tekijä aidsin vähittäisessä kukistamisessa. Antriretroviraalilääkkeiden saatavuus kasvoi rahoituksen tähden niin, että Afrikassa käyttäjäluku nousi Bushin kaudella sadastatuhannesta kahteen miljoonaan.