Uusittu kepa.fi mobiili- ja tablettilaitteessa sekä läppärissä
Kepa.fi toimii nykyään päätelaitteesta riippumatta. Hurraa! Kuva: Kepa.fi toimii nykyään päätelaitteesta riippumatta. Hurraa!

Mikä on uutta kepa.fi:ssä?

Uudistimme juuri Kepan tärkeimmän verkkosivuston. Pitkän projektin lopputuotteena syntyi upea, uudenkarhea sivusto, jonka uusia ominaisuuksia kehtaa jo vähän kehua.

Teksti: Niini Kokkonen Kuva: Nici Lönnberg

Tärkein viestintäkanavamme kepa.fi oli pitkään suoraan sanottuna melkoisen surkeassa jamassa: sivustolla oli hurjasti tärkeää tietoa, jota ei monimutkaisesta sivurakenteesta meinannut löytyä, ja sisällönhallintajärjestelmä Drupalin yhteisön tukikin oli jo ehtinyt loppua käyttämällemme versiolle. Myös mobiilikäyttökokemus oli huono, vaikka mobiilikäyttäjien suhteellinen määrä kasvoi jatkuvasti.

Sivustomme vanhan version kanssa tuskailtiin siis monessa tiimissä, mutta digiprojektipäällikölle tilanne oli täydellinen: aivan kaiken sai pistää uusiksi.

Lähdimme suunnittelemaan uutta sivustoa käyttäjä edellä: toteutimme pitkään ja hartaasti erilaisia käyttäjätutkimuksia verkkokyselyistä fokusryhmähaastatteluihin ja käytettävyys- ja korttitesteihin. Analysoimme kävijädatan perusteella sivustomme kipukohtia ja pyrimme jo etukäteen ratkaisemaan eri käyttäjiemme pulmia. Kepassa sivustosta toivottiin nopeampaa ja helppokäyttöisempää ja sitä, että sivustolla tuotaisiin rohkeammin esiin Kepan saavutuksia ja asiantuntijoita.

Yksi tavoite oli selkeä alusta saakka: erityisesti sivuston mobiili- ja tablettikäytön on oltava lähes täydellisyyttä hipovaa.

Projektin tavoitteiden ja mittarien löydettyä muotonsa, alkoi suunnitelmien vieminen käytäntöön. Sivuston rakennetta ja käyttöliittymäsuunnitelmia viilattiin, testattiin ja muutettiin – ja sitten taas testattiin. AD:mme suunnitteli kepa.fi:lle tyylikkään, ajattoman ja Kepa-brändiä vahvistavan graafisen ilmeen, ja kaikki Kepan tiimit tuottivat rivakassa tahdissa sivustolle uutta sisältöä ja editoivat vanhoja. Kaikki osallistuivat, kaikki auttoivat.

Teknisessä tuotannossa etenimme ketterän kehittämisen perusteiden mukaisesti nopeasti lyhyissä työvaiheissa, toiminnallisuuksia vähitellen rakentaen ja lisäten – ja tietenkin jatkuvasti testaten. Erityisen kunniamaininnan ansaitsee projektitiimin verkkokehittäjät: sivustoa alettiin rakentaa kylmän rauhallisesti täysin uudelle Drupal 8:lle, josta oltiin julkaistu siinä vaiheessa vasta epävakaa betaversio.

Ei kaikki tietenkään mennyt täysin putkeen – pitkän projektin aikana tiimin kokoonpano muuttui ja vähän kiirekin ehti tulla loppua kohti. Ketterän kehittämisen ’aikaisen julkaisun’ periaate myös oli monelle uusi ja outo:

Kyllä, sivusto on elinkelpoinen muttei ihan vielä 100% täydellinen – se julkaistaan silti! 

Nyt kuitenkin hymy nousee huulille uutta kepa.fi:tä katsellessa: kylläpä siitä tulikin hieno, ja ennen kaikkea toimiva, selkeä ja käytettävyydeltään miellyttävä. Vielä on toki paljon rapsuteltavaa ja viilattavaa, ja työlistamme pullistelee jatkokehityskohteita isommista kokonaisuuksista pienempiin detaljeihin, mutta uusittu sivusto on jo nyt ottanut hurjan loikkauksen eteenpäin kohti kunnianhimoisia tavoitteitamme. Esimerkiksi päätelaitteesta riippumatonta käyttöä ja navigointia on helpotettu:

,

,

Yksi sivustomme tärkeimmistä osioista eli uutistuotantomme on saanut selkeän ilmeen, jossa visuaalisuus, lukukokemuksen rauhoittaminen ja some-jakamisen helppous ovat etusijalla. Myös Kepan asiantuntijat ja heidän osaamisensa tulevat entistä selkeämmin esiin.

,

,

Ja tietenkin tuikitärkeät jäsenpalvelumme toimivat entistä paremmin ja luotettavammin kaikissa laitteissa:

,

,

Kuten jo aiemmassa kirjoituksessani mainitsin, tästä on hyvä jatkaa kehittämistä!

Haluatko kertoa meille mitä mieltä sinä olet uusitusta kepa.fi:stä tai bongasitko bugin? Laita meille sähköpostia!