G7-johtajat ja EU:n edustajat tapasivat Ise-Shimassa Japanissa. Kuva: G7-johtajat ja EU:n edustajat tapasivat Ise-Shimassa Japanissa.

Yritysten veronkierto jäi sivurooliin G7- ja EU-kokouksissa

Päätöksiä tehokkaista toimista verovälttelyn hillitsemiseksi ei saatu vieläkään aikaan, kritisoi Oxfam-kansalaisjärjestö.

Teksti: Sanna Jäppinen Kuva: Lawrence Jackson / Wikimedia Commons

Rikkaimpien maiden eli G7-ryhmän johtajilta odotettiin konkreettisia toimia suuryritysten verovälttelyn suitsimiseksi heidän kokoontuessaan 26.-27. toukokuuta Japanissa. Isot päätökset jäivät kuitenkin tekemättä.”G7-johtajat päättivät pitää veronkiertäjien puolta kansalaisten sijaan”, arvioi Oxfamin Even it up -kampanjan poliittisen työn johtaja Max Lawson.Uupumaan jäivät edelleen esimerkiksi globaalit sopimukset suuryritysten verotietojen maakohtaisesta raportoinnista sekä julkisesta rekisteristä, josta selviävät yritysten todelliset omistajat. Yritysten verovälttely tarkoittaa rikkaillekin maille huomattavia tulonmenetyksiä, mutta kehitysmaiden kannalta toiminta on erityisen vahingollista: YK:n kauppa- ja kehityskonferenssi Unctad on arvioinut raportissaan, että kehitysmaat menettävät yritysten veronkierron takia joka vuosi vähintään 100 miljardia dollaria verotuloja.Joitakin edistysaskelia kokouksessa saatiin: G7 antaa tukensa OECD:n jo olemassa oleville toimille veronkierron hillitsemiseksi ja kehitysmaille luvattiin resursseja verojärjestelmien kehittämiseen.   ”Nämä sitoumukset ovat tervetulleita, mutta kaukana siitä, mitä tarvitaan veroparatiisien sulkemiseksi”, Lawson kommentoi.Hollanti on EU:n pahin veroparatiisiMyös viime viikolla pidetyssä Euroopan unionin jäsenmaiden valtiovarainministerien kokouksessa verovälttely oli asialistalla, mutta sielläkin jäätiin puheiden tasolle, uutisoi The Guardian. Käsittelyssä oli Euroopan komission esitys suuryritysten verotietojen maakohtaisesta raportoinnista.”Alkuperäinenkin esitys on heikko, mutta hallitukset yrittävät entisestään vesittää sen. Uusia toimenpiteitä monikansallisten yritysten veronkierron estämiseksi vastustivat lähinnä ne jäsenmaat, joissa on hyvin alhainen yritysverotus”, toteaa Oxfamin EU:n-toimiston veroasioiden neuvonantaja Aurore Chardonnet.Tiettyä ironiaa ja uskottavuusongelmia on havaittavissa siinä, että keskustelua verovälttelyn hillitsemiseksi vetää unionin tämänhetkinen puheenjohtajamaa Hollanti, jonka Oxfam nimesi kokouksen alla EU:n pahimmaksi veroparatiisiksi. Järjestö päätyi arvioonsa analysoituaan Euroopan komission raporttia yritysten aggressiivisesta verosuunnittelusta.”Hollannin on luovuttava politiikasta, joka mahdollistaa veronkierron suurille yrityksille muiden EU-maiden ja kehitysmaiden kustannuksella”, toteaa Oxfamin vero-oikeudenmukasuuden asiantuntija Esmé Berkhout.Chardonnetin mukaan nyt tarvitaan hyvin yksiselitteisiä sääntöjä, jotka kohdistuvat yhtiöiden veroparatiiseissa toimiviin tytäryhtiöihin.”Jäsenmaille ei pidä antaa liikaa liikkumavaraa sääntöjen toimeenpanossa, jos halutaan estää voittojen siirtäminen veroparatiiseihin”, Chardonnet sanoo.Valtiovarainministerit jatkavat keskustelua verovälttelyn hillitsemisestä kesäkuussa.