Friends of Europe -ajatushautomo myönsi Ban Ki-moonille palkinnon valtiomiestaidoista Kuva: Friends of Europe -ajatushautomo myönsi Ban Ki-moonille palkinnon valtiomiestaidoista

YK:n pääsihteeri: Euroopalla on valta ja vastuu johtaa ilmastotoimia

Ban Ki-moon toivoo päätöksiä EU:n ilmasto- ja energiastrategiasta jo kesäkuun huippukokouksessa.

Teksti: Sanna Jäppinen Kuva: Tobias Kleinschmidt

Kansalaisyhteiskunnan on jatkettava päättäjien painostamista, jotta ilmastonmuutoksen torjuntaan suhtauduttaisiin nykyistä kunnianhimoisemmin, totesi YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon puhuessaan Euroopan turneellaan Brysselissä Friends of Europe -ajatushautomon tilaisuudessa 3. huhtikuuta.

”Ilmastotoimien etujoukoissa toimiville on luvassa suuria hyötyjä”, Ban arvioi. Esimerkiksi energiatehokkuuteen panostaminen on yrityksille selvä kilpailuvaltti. Ban kehottikin yritysmaailmaa näkemään ilmastonmuutoksessa mahdollisuuden ja vaatimaan sitoumuksia hallituksilta, jotta yritykset voivat itse suunnitella toimintaansa eteenpäin.

EU-maiden johtajia pääsihteeri patisteli tekemään sitovia päätöksiä ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

EU:n komission tammikuussa tekemästä esityksestä unionin ilmasto- ja energiastrategiaksi vuoteen 2030 asti odotettiin päätöksiä jo EU-johtajien maaliskuisessa huippukokouksessa, mutta silloin asia jäi pöydälle Ukrainan tilanteen takia. Tuolloin Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy totesi, että päätöksiä pyritään tekemään lokakuuhun mennessä.

”Vetoan EU:hun, että päätökset tehdään mahdollisimman pian, mieluusti kesäkuun huippukokouksessa”, Ban totesi. Syyskuussa pääsihteeri isännöi New Yorkissa valtioiden päämiesten kokousta ilmastotavoitteista.

”Euroopalla on sekä valta että vastuu johtaa ilmastotyötä: etsimällä itse uuraauurtavia ratkaisuja, levittämällä vastauksia muulle maailmalle ja vetämällä ilmastoneuvotteluja”, Ban totesi.

Banin mukaan maaliskuun lopussa julkaistu kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n toinen osaraportti osoitti selvästi, että ilmastonmuutos on seurausta ihmisen toiminnasta.

”Meidän on nyt toimittava sen tiedon pohjalta, mitä meillä on ja otettava välttämättömät askeleet ennen kuin on liian myöhäistä. Luonnon kanssa ei voi neuvotella, luonto ei odota.”

Friends of Europen tiedote
Kepa.fi: Päätös EU:n ilmasto- ja energiastrategiasta siirtynee syksyyn
Kepa.fi: Ilmastonmuutos kärjistää eriarvoisuutta, IPCC:n raportti varoittaa